Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
21. 11. 2017,
8.35

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

Natisni članek

Kim Džong Un Severna Koreja Rex Tillerson Donald Trump

Torek, 21. 11. 2017, 8.35

6 let, 5 mesecev

Kim prepovedal zabavo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

1

kim džong un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejski diktator Kim Džong Un naj bi v želji, da bi še bolj nadziral svoje podanike, prepovedal zbiranje ljudi, na katerih bi prepevali ali pili.

V obveščevalskih poročilih, s katerimi so bili v ponedeljek seznanjeni južnokorejski parlamentarci, piše, da naj bi severnokorejski režim s prepovedjo zadušil vpliv vse slabšega gospodarskega položaja v državi zaradi sankcij Združenih narodov.

"Pjongjang je prepovedal vsakršna zbiranja, ki vsebujejo pitje, petje ali drugo zabavo, in krepi nadzor nad informacijami od zunaj," naj bi v poročilu zapisala Južnokorejska nacionalna obveščevalna služba. Prepoved pitja prihaja le nekaj mesecev zatem, ko so zaradi suše odpovedali festival piva.

Zadnja poteza severnokorejskega režima je še dodatno otežila okoliščine, v katerih živijo Severni Korejci, ki lahko le v redkih primerih potujejo v tujino, njihovi pogovori so nadzorovani ter so strogo kaznovani, če pri njih najdejo tuje medije.

Kazni za vodilna predstavnika vojske

Medtem je na dan prišlo tudi, da so dva ključna člana severnokorejske vojske kaznovali zaradi "nečistega obnašanja," kar naj bi nakazovalo na boj med člani ožjega Kimovega kroga oziroma na Kimov še tesnejši oprijem oblasti.

Kaznovana predstavnika vojske sta Hwang Pyong So, direktor Splošnega političnega urada, in njegov namestnik Kim Won Hong. Kako so ju kaznovali, ni znano. "Kim Džong Un ne želi, da kdor koli v vojski ostane predolgo na svojem položaju. Je brilijanten, ciničen, brutalen in učinkovit," o severnokorejskem voditelju za CNN povedal Andrej Lankov, profesor na univerzi v Seulu in direktor NKNews.org.

Severna Koreja na seznamu podpornic terorizma

ZDA so Severno Korejo uvrstile na seznam držav podpornic terorizma. Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je pojasnil, da je uvrstitev na seznam namenjena predvsem tretjim državam, ki bodo morda zdaj dvakrat premislile, preden bodo poslovale s Pjongjangom. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija.

Tillerson je še dejal, da bo uvrstitev na seznam morda zmotila sodelovanje Severne Koreje s tretjimi državami ali te odvrnila od sodelovanja s Pjongjangom, ker uvaja prepovedi, ki morda še niso pokrite z obstoječimi sankcijami. ZDA so poleg tistih, ki jih je sprejel Varnostni svet Združenih narodov, uvedle številne sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.

Predsednik ZDA Donald Trump je pred tem v ponedeljek na sestanku ameriške administracije napovedal, da bo Severno Korejo označil za sponzorko terorizma, ker grozi svetu z jedrskim uničenjem in podpira mednarodni terorizem, vključno z umori v tujini.


STA

 

Ne spreglejte