Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
9. 10. 2015,
7.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kim Džong Un sestra Severna Koreja

Petek, 9. 10. 2015, 7.13

8 let

Kim Džong Un odpustil svojo sestro

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po nizu incidentov - med enim od njih so ga skoraj udarili v obraz s kitaro - odpustil svojo sestro, ki je nadzirala njegovo osebno varovanje.

Kim Jo Džong je bila lani imenovana na več ključnih mest, med drugim je postala tudi ključna politična svetovalka svojemu starejšemu bratu. Dve izmed nalog 28-letnice, ki so jo državni mediji opisali kot "osrednjega delavca centralnega komiteja Delavske stranke", sta bili zagotavljanje varnosti njenega brata in skrb za njegovo pozitivno pojavljanje v medijih.

Južnokorejski časopis Chosun Ilbo poroča, da so Kim Jo Džong zamenjali po nizu incidentov, v katere je bil vpleten severnokorejski diktator. Med enim izmed njih so se maja letos preveč navdušeni podporniki na mladinskem festivalu zgrnili okoli voditelja in ga grabili za roke. Posredovanje predstavnikov edine dovoljene stranke v Severni Koreji – Delavske stranke – ni zadostovalo, ukrepati so morali osebni stražarji Kim Džong Una in narediti koridor okoli njega, da se je vzpostavil red.

Skrbela za bratovo izbiro pričesk in oblek V drugem incidentu v začetku leta pa je med ogledom kmetije eden od navdušenih glasbenikov v svoji vnemi Kima skoraj udaril v obraz s kitaro. Zrežirane obiske Kima po državi pogosto spremljajo skoraj histerične skupine ljudi, da voditelja v medijih lahko prikažejo kot neverjetno priljubljenega.

Njegova sestra Kim Jo Džong je študirala v Švici takrat kot Kim Džong Un, ki je po smrti svojega očeta Kim Džong Ila decembra 2011 prevzel vodenje države. Preden je Kim Jo Džong zavzela pomembnejša mesta v režimskem aparatu, je skrbela za bratov vsakodnevni urnik in koordinirala njegovo oblačenje ter izbiro pričesk. Med drugim naj bi bila odgovorna za organizacijo dveh obiskov nekdanjega zvezdnika ameriške košarkarske lige NBA Dennisa Rodmana v Severni Koreji.

Ekscentrično obnašanje Po poročanju Chosun Ilboja naj bi se pogosto obnašala "ekscentrično, kar je mejilo že na čudno". Med državnim pogrebom svojega očeta Kim Džong Ila naj bi sama tavala naokoli, državni mediji pa naj bi jo morali odstraniti iz številnih uradnih slik. Ob neki drugi priložnosti, ko je njen brat nastopal pred kamerami, pa so jo te ujele, kako poskakuje po vrtu, medtem ko so predstavniki stranke ploskali njenemu bratu, poroča britanski The Telegraph.

Kaj se bo zgodilo s sestro severnokorejskega voditelja, ni znano, je pa znano, da ne pozna nobenega usmiljenja do svojih sorodnikov. Moža svoje tete, Džang Song Teka, je dal decembra 2013 usmrtiti, pojavljala pa so se tudi ugibanja, da je enako usodo kot njen mož dočakala tudi teta Kim Kjong Hui, ki naj bi jo dal maja 2014 zastrupiti.

Ne spreglejte