Torek,
16. 12. 2008,
11.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 16. 12. 2008, 11.24

8 let, 5 mesecev

Kennedyjevo zanima senatni sedež Clintonove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hčerka nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja Caroline Kennedy je potrdila, da jo zanima položaj v ameriškem senatu.

To je sporočil guverner zvezne države New York David Paterson, ki mora poiskati naslednico za senatni sedež Hillary Clinton, ki bo januarja prevzela položaj ameriške zunanje ministrice. Edini še živi otrok Johna F. Kennedyja 51-letna Caroline Kennedy, edini še živi otrok leta 1963 v atentatu umorjenega Johna F. Kennedyja, ni nikoli opravljala javne službe in je odvetnica, med primarnimi demokratskimi volitvami pa je podprla novoizvoljenega ameriškega predsednika Baracka Obamo. Možnost, da bi se lahko še kak član legendarne družine Kennedyjevih uvrstil v senat, je že navdušil mnoge v zvezni državi New York, saj je bil v preteklosti senator že njen stric Robert F. Kennedy. Nekateri pa se kljub temu sprašujejo o njeni usposobljenosti za položaj.

Naslednik Clintonove bo sicer moral nastopiti na posebnih senatnih volitvah leta 2010, nato pa bo v primeru zmage obdržal položaj do leta 2012 in se takrat na rednih volitvah potegoval za šestletni mandat v senatu.

Odločitev ne bo znana pred 20. januarjem Paterson je že napovedal, da odločitve o tem, kdo bo Clintonovo začasno zamenjal v senatu, ne bo sporočil pred 20. januarjem, ko bo prevzela položaj nova administracija pod vodstvom Obame, tudi Clintonova položaj ameriške državne sekretarke.

Med kandidati za senat je pravosodni minister zvezne države New York Andrew Cuomo, sin nekdanjega guvernerja zvezne države Maria Cuoma.