Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
19. 12. 2014,
18.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija Manuel Valls Emmanuel Macron

Petek, 19. 12. 2014, 18.22

8 let

Kam gre Francija?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoski premier Manuel Valls poskuša francosko gospodarstvo spodbuditi s protržnimi reformami. Toda ima močne nasprotnike v lastni socialistični stranki. Bo strl njihov odpor?

Francoski predsednik Francois Hollande je na oblast prišel s socialistično retoriko (visoki davki za bogate, krepitev javnega sektorja …), toda realnost ga je prisilila v preobrat, piše britanski tednik The Economist.

Macronove reforme Namesto davka za bogate varčevanje v javnem sektorju in sodelovanje s poslovnim svetom. Izvajalec tega preobrata je premier Valls, premierjev podizvajalec pa je njegov gospodarski minister Emmanuel Macron.

Macronova glavna naloga je francosko gospodarstvo narediti bolj konkurenčno. To poskuša storiti z zniževanjem davkov za podjetja v višini 12 milijard evrov v letu 2015 ter z deregulacijo in liberalizacijo.

Nedeljsko delo Liberalizacija pomeni, da bo omehčal pravila glede dela v nedeljo, tako da bodo lahko trgovine v nedeljo odprte enkrat na mesec, zdaj so bile lahko le petkrat na leto. Trgovine v turističnih krajih in železniških postajah bodo po novem lahko odprte vsako nedeljo.

Predlog, ki poskuša predvsem preprečiti, da bi turisti odhajali v nedeljo iz Pariza po nakupih v London, gre v nos predstavnikom levega krila v socialistični stranki, medtem ko so ga pozdravili v Medefu, združenju francoskih delodajalcev.

Deregulacija notarstva, več konkurence pri prevozu potnikov Macron poskuša tudi delno deregulirati notarski poklic (ta je skoraj popolnoma nespremenjen od Napoleonovih časov), medtem ko je zaradi spora z zdravstvenim ministrom padla v vodo lekarniška deregulacija. Prav tako ni sprememb pri 35-urnem tedenskem delovniku in drugih reformah na področju trga dela.

Predlog reform pa se je lotil državnih železnic. Do zdaj so lahko zasebni prevozniki opravljali le omejen obseg prevoz potnikov, ki so potovali med mesti, in še to le na poteh, ki povezujejo Francijo z drugimi državami.

Za številne v tujini so Macronove reforme preveč boječe Potovanje med Perigueuxem in Clermont-Ferrandom tako traja pet ur z vmesnih prestopom na drug vlak, čeprav bi lahko neposredno z zasebnim prevoznikom razdaljo prepotovali v treh urah.

Predlog reform, ki se v tujini številnim zdi premalo drzen, bo prišel v francoski parlament v začetku prihodnjega leta. Nasprotujejo mu na desnici, ker je preveč dereguliral notarski poklic, nasprotniki na levici pa so proti zlasti, ker zagovarjajo nedelje, proste dela.

Ne spreglejte