Četrtek,
4. 9. 2008,
14.45

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 9. 2008, 14.45

8 let, 6 mesecev

Juščenkova stranka potrdila razpad koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Stranka ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka Naša Ukrajina je danes potrdila, da je prozahodna koalicija pod vodstvom premierke Julije Timošenko razpadla.

Slednje je na zasedanju parlamenta sporočil predsednik vrhovne rade Arsenij Jazenjuk. Poslanci, zvesti Juščenku, so namreč danes uradno zapustili koalicijo pod vodstvom Timošenkove. Poslanci imajo deset dni za premislek Koalicijo Juščenkove stranke in bloka Timošenkove bodo za uradno razpadlo lahko razglasili šele po poteku desetdnevnega roka, v katerem si lahko poslanci še premislijo. Nato bodo imele parlamentarne stranke 30 dni časa za dogovor o novi vladi, v nasprotnem primeru bo potrebno sklicati volitve.

Političen manever pred predsedniškimi volitvami Naša Ukrajina je v sredo izstopila iz vlade, ker je Timošenkova v torek v sodelovanju s prorusko opozicijo sprejela več zakonov, ki zmanjšujejo pristojnosti predsednika države. Po poročanju AP gre za političen manever pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Ukrajini potekale leta 2010.

Timošenkova je v sredo v živem televizijskem nagovoru pozvala Juščenkovo stranko, naj se vrne v vladno koalicijo. Hkrati pa je Timošenkova napovedala koalicijska pogajanj z opozicijsko Stranko regij Rusiji naklonjenega nekdanjega premiera Viktorja Janukoviča.

Timošenkova in Janukovič že dogovorila koalicijo Po poročanju neodvisnega ukrajinskega časnika Gazeta 24, ki se sklicuje na neimenovane poslance iz bloka Timošenkove, pa sta se premierka in Janukovič že dogovorila za oblikovanje koalicije.

Glede na poročanje Gazete 24 bi Timošenkova ohranila položaj premierke, medtem ko naj bi bi Janukovič prevzel položaj predsednika parlamenta. Juščenko, katerega priljubljenost je v Ukrajini na zelo nizki ravni in katerega pristojnosti so v veliki meri že okrnili, bi le težko preprečil omenjeni scenarij.

Stranka regij ima največ sedežev Stranka regij ima namreč v ukrajinskem parlamentu največ sedežev, z zavezništvom s poslanci Timošenkove pa bi zlahka oblikovali za vladanje sposobno koalicijo.

Timošenkova in Juščenko sta bila ikoni t. i. oranžne revolucije leta 2004, oba veljata za prozahodno usmerjena politika, sta se pa stalno razhajala pri domačih političnih vprašanjih. Juščenkovi podporniki so ob tem Timošenkovo minuli mesec neposredno obtožili državne izdaje in pri tem odprto namigovali, da je zamenjala strani in da sedaj v Ukrajini izvaja ukaze Kremlja.

Proruski poslanci zahtevajo odstop zunanjega ministra Politična kriza v Ukrajini pa se je danes še zaostrila, saj so proruski poslanci zahtevali odstop zunanjega ministra Vladimirja Ogrizka, in sicer zaradi "nezakonite" navzočnosti ameriških vojaških ladij v Črnem morju. Poslanci so v parlamentu že vložili ustrezno zahtevo.

Do zahteve prihaja le nekaj ur pred obiskom ameriškega podpredsednika Dicka Cheneyja v Kijevu, kamor bo dopotoval iz Tbilisija. Cheney naj bi med obiskom izrazil podporo sedaj ošibljenemu prozahodnemu vodstvu Ukrajine.