Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2015,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jean-Claude Juncker Evropska komisija Evropska unija Dimitrij Rupel Igor Senčar grexit brexit migrantska kriza

Sreda, 4. 11. 2015, 18.20

8 let

Junckerjeva letna bilanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik Evropske komisije Juncker deluje odločneje in bolj osredotočeno kot njegov predhodnik, a še vedno premalo strateško in s premalo upoštevanja dejanskega položaja, meni diplomat Igor Senčar.

Po 18 letih vodenja Luksemburga, najbogatejše države v Evropi, se je Jean-Claude Juncker lani novembra s široko politično podporo zavihtel na čelo Evropske komisije (EK). Evropi je obljubil nov začetek – in zgodil se je začetek samih preizkušenj za Evropo.

Juncker je obljubljal reformno agendo komisije, naredil naj bi jo bolj politično – glede odločanja in vpliva – ter preglednejšo. Zdelo se je, da je Juncker razumel povečano nezadovoljstvo prebivalstva z zbirokratizirano Evropo, ki jo je hotel poenostaviti in narediti učinkovitejšo.

Obetaven začetek Vsa srečanja med visokimi uradniki in lobisti so po Junckerjevi volji postala javna. Komisijo je prestrukturiral tako, da je vzpostavil svet podpredsednikov, ki vsak predlog komisarjev, preden se začne postopek za njegovo uveljavitev, pregledajo in odobrijo.

Nato pa same težave LuxLeaks Že po nekaj dneh svojega mandata pa se je moral Juncker ukvarjati z očitki iz domovine, ker so se multinacionalke v Luksemburgu izogibale plačevanju davkov v škodo drugih evropskih državah. Ker je bil Juncker v tistem času predsednik luksemburške vlade, so bile na evropski ravni sprožene debate o njegovi primernosti za predsednika komisije. Sprejel je politično odgovornost za afero, a je, ker so ga glavne evropske stranke podprle, ostal na položaju.

Grška finančna kriza Stalnica preteklega leta so bile finančne težave v Grčiji ter s tem povezani spori med Grčijo in evroskupino, v katerih se je Juncker kot dolgoletni šef evroskupine ponudil za mediatorja. Tako je poskušal dokazati predvsem svojo politično moč in politični vpliv Evropske komisije. A ni bilo lahko. Že sredi februarja mu je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble povedal, da ne bo šlo čisto po njegovo. Grčija je vendarle ostala v območju evra, čeprav je Nemčija že silila v grexit.

Migrantska kriza Tudi pri odzivanju na migrantsko krizo se Juncker trudi izkazati kot vpliven politik. A čeprav prizadeto prebivalstvo čaka na hitre ukrepe, Juncker ne dobi soglasja, zlasti na vzhodu, kjer so članice višegrajske skupine zavzele konservativnejše stališče do reševanja krize, od katerega ne odstopajo.

Brexit Morebitni odhod Velike Britanije iz Evropske unije Junckerju neprestano diha za ovratnik. Tudi po tem se njegov mandat razlikuje od prejšnjih, saj se je položaj evroskeptikov okrepil. Juncker bo moral še pokazati, kakšen odgovor ima na britanske grožnje in njihove zahteve.

Za komentar o Junckerjevem predsedovanju Evropski komisiji smo prosili človeka, ki sta v času slovenskega približevanja in vključevanja v EU trdno verjela v evropsko idejo. Je ta še vedno aktualna? Ali imamo kakšno alternativo?

Ne spreglejte