Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2013,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Al Kaida Jemen terorizem teroristični napad veleposlaništvo

Sreda, 7. 8. 2013, 18.41

8 let

Jemen preprečil napad Al Kaide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jemen je sporočil, da so preprečili teroristični napad Al Kaide na tuj naftni terminal. Sporočilo je prvi namig o naravi grožnje Al Kaide, zaradi česar so ZDA množično zapirale svoja veleposlaništva.

Jemenska veja Al Kaide je načrtovala napad na naftni terminal Mina al Daba ob Arabskem morju, ki ga vodi kanadsko podjetje, in napad na objekt za naftne derivate. Teroristi pa so hoteli zaposlene, med drugim zahodne strokovnjake, pri tem vzeti za talce, je povedal predstavnik jemenske vlade Radžeh Badi.

Skrajneži so poleg tega načrtovali zavzetje Mukale, pristaniškega mesta s približno 100.000 prebivalci, in prestolnice province Hadramavt, prav tako pa območje Gajl Bavazir severno od Mukale, kjer so skrajneži Al Kaide letos začasno razglasili islamski emirat.

Pretvarjati so se hoteli, da so vojaki Svoje napade pa so skrajneži hoteli izvesti v vojaških uniformah. "Načrtovali so, da se bodo pretvarjali, da so pripadniki varnostnih sil, ki protestirajo za dodatke, nato pa bi napadli pristanišče," je dejal Badi.

"Če jim ne bi uspelo prevzeti nadzora nad objekti, so načrtovali, da bi tuje strokovnjake vzeli za talce," je dodal. Napad je bil načrtovan na 27. dan muslimanskega postnega meseca ramadana, se pravi v ponedeljek. Načrte so skrajnežem preprečili dva dni pred izvedbo napadov, je še razkril Badi.

Sporočilo jemenske vlade je sledilo napadu ameriškega brezpilotnega letala na vzhodu Jemna, v katerem je bilo ubitih sedem domnevnih skrajnežev, povezanih z Al Kaido. Letalo je obstreljevalo dve vozili v južni provinci Šabva.

Zaostrene varnostne razmere V Jemnu medtem varnostne razmere ostajajo zaostrene zaradi groženj z napadi Al Kaide na Arabskem polotoku, ki je po mnenju Washingtona najbolj dejavna in nevarna veja Al Kaide. Pred ključnimi institucijami in tujimi predstavništvi v prestolnici Sana je jemenska vojska s tanki.

ZDA in Velika Britanija so sicer zaprle svoji veleposlaništvi v Sani in umaknile svoje osebje. Svoji diplomatski predstavništvi sta zaprli tudi Nemčija in Francija, Nizozemska pa je državljane pozvala, naj zapustijo državo. Ameriško zunanje ministrstvo je že v torek ameriške državljane pozvalo, naj zaradi povečane teroristične grožnje nemudoma odidejo iz Jemna.

Pred tem so ZDA v nedeljo začasno zaprle najmanj 25 diplomatskih predstavništev v arabskem svetu; 19 jih ostaja zaprtih do sobote. Tudi za to potezo so se odločile zaradi groženj s terorističnimi napadi s strani jemenske in savdske veje Al Kaide.

Ne spreglejte