Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 8. 2012,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

streljanje ZDA

Torek, 7. 8. 2012, 12.30

8 let

Je strelca sikhov motivirala sovražna glasba?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Motiv za nedeljsko streljanje v sikhovskem templju še ni znan, kljub temu so nekateri prepričani, da je dejanje strelca spodbudila sovražna glasba.

Wade Michael Page je v nedeljo vdrl v tempelj in streljal na pripadnike sikhovske skupnosti, vendar za nekatere njegovo nasilno vedenje niti ni takšno presenečenje kot za prebivalce Oak Creeka. Pagea so namreč že nekaj časa povezovali s skupinami, ki se zavzemajo za prevlado belcev, hkrati pa je bil tudi pevec punk skupine End Apathy, katere glasba je polna sovraštva do pripadnikov drugih ras.

Zaradi besedil, ki jih je ustvarjala njegova skupina, je Page pridobil pozornost centra Southern Poverty Law, ki se ukvarja z nadzorovanjem skupin za prevlado belcev. Mark Potok, eden od zaposlenih na centru, je povedal, da so za Pagea slišali že pred kakšnih desetletjem, ko so ga povezovali z drugimi rock skupinami, ki so znane po svojih netolerantnih besedilih. "Glasba, ki jo ustvarjajo takšne skupine, je neverjetno nasilna. Besedila govorijo o ubijanju Judov, temnopoltih, homoseksualcev in pripadnikov drugih ras," je povedal Potok. Po podatkih centra naj bi Page leta 2000 od ene izmed najbolj sovražnih neonacističnih skupin kupoval neznane dobrine, vendar o tem niso poročali organom pregona. Kot je povedal Potok: "Page ni bil nič posebnega, vse do danes. Bil je samo eden izmed tisočih, na katere smo občasno popazili."

Bendi in založbe krinka neonacističnim skupinam Subkultura rasističnih in antisemitskih rock skupin se je v Evropi in v ZDA začela razvijati v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Različne neonacistične skupine pa včasih uporabljajo bende in glasbene založbe za zbiranje prispevkov in rekrutiranje novih članov, so prepričani na centru Southern Poverty Law, ki je še pozoren na takšne festivale, kot je Hammerfest, na katerem se zbirajo pripadniki neonacističnih skupin.

Analitik J. M. Berger je povedal, da je Page zagotovo bil povezan s skupinami, ki se zavzemajo za prevlado belcev, na kar kaže tudi besedilo pesmi Welcome to the South skupine Definite Hate, v kateri je sodeloval tudi Page. Besedilo govori o vojni med rasami in se sprašuje o tem, kaj se je zgodilo z Ameriko, saj je bila nekoč tako bela in svobodna. Berger je prepričan, da je besedilo te pesmi značilno za Hammerskine, skupino, ki se zavzema za prevlado belcev.

Pred leti je bil Page nečastno odpuščen iz vojske Page pa ni bil samo glasbenik, temveč tudi pripadnik ameriške vojske, vendar so ga iz nje odpustili po incidentu leta 1994, ko je močno vinjen z nogami razbijal stene nekega lokala v Fort Blissu. Zaradi tega so ga obsodili na 90 dni v zaporu, vendar kazni ni odsedel, saj je dobil namesto zaporne kazni 180-dnevno pogojno kazen. Po odpustitvi iz vojske se je Page preselil v Severno Karolino, kjer je bil lastnik nepremičnine, ki mu jo je zaradi zapadlih plačil januarja zasegla banka.

Prebivalci Oak Creeka se še vedno trudijo razumeti, kaj je Pagea pripravilo k ubijanju, medtem pa se tri žrtve streljanja še vedno bojujejo za življenje. Med njimi je tudi policist Brian Murphy, ki je bil prvi na kraju streljanja. Page je med svojim strelskim pohodom z 9-milimetrsko polavtomatsko pištolo, ki jo je kupil legalno, ubil pet moških in eno žensko, starih med 41 in 84 leti.

Ne spreglejte