Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
13. 1. 2016,
10.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Poljska Nemčija Evropska komisija

Sreda, 13. 1. 2016, 10.41

8 let

Je Poljska novi nemški sovražnik številka ena?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropska komisija je v okviru zaščite pravne države sprožila preliminarno preiskavo o ukrepih poljske vlade v pravosodju. Toda bolj kot spor med EU in Poljsko je to spor med Nemčijo in Poljsko.

Razprava o Poljski je bila danes osredotočena na sporne reforme v povezavi z ustavnim sodiščem, je po seji Evropske komisije povedal njen podpredsednik Frans Timmermans. V povezavi s spornimi ukrepi poljske vlade na področju medijev pa je Timmermans v Varšavo poslal pismo, v katerem poljske oblasti poziva k dialogu.

Okvir za zaščito pravne države predvideva več korakov v intenzivnem dialogu s kršiteljico, a v skrajnem primeru je še vedno na voljo "nuklearna opcija", tj. odvzem glasovalni pravic članici EU. Takšna sankcija je malo verjetna. Madžarski premier Viktor Orban je sicer že zagrozil z vetom na kakršnekoli sankcije proti Poljski – torej soglasja za ukrepe ne bo.

Nemci ostro nad novo poljsko vlado, Juncker umirja Tudi predsednik komisije Jean-Claude Juncker ni zagovornik zaostrovanja odnosov s Poljsko. Še bolj kot spor med EU in Poljsko je to spor med Nemčijo in Poljsko oziroma med Nemčijo in novo poljsko vlado, ki jo je po jesenski zmagi na volitvah sestavila nacionalno konservativna stranka Zakon in pravičnost.

Ne preseneča, da je današnjo razpravo Evropske komisije predlagal evropski komisar za digitalno ekonomijo in družbo Günther Oettinger, Nemec in član CDU, stranke nemške kanclerke Angele Merkel. Oettinger je prepričan, da je treba Poljsko postaviti pod drobnogled EU, ker krši evropsko zakonodajo.

Krepitev protinemškega razpoloženja na Poljskem Tudi morebitne evropske sankcije so bile pred dnevi skorajda glavna tema nemških medijev – ti so celo govorili o "nuklearni opciji" oziroma izključitvi Poljske iz EU. Nova poljska vlada je tako postala nekakšen nemški sovražnik številka ena. Na drugi strani so poljski nacionalni konservativci in poljski mediji, ki so jim naklonjeni, vse bolj protinemško usmerjeni.

Novi poljski zunanji minister Witold Waszczykowski je tako pred tedni v pogovoru za nemški časnik Bild Nemčiji med vrsticami očital, da v Poljski vidijo le poceni delovno silo in delavnico velikih nemških koncernov, na pa enakopravnega partnerja.

Poljski obrambni minister kritizira Nemčijo Waszczykowski je pred dnevi tudi povabil na pogovor nemškega veleposlanika v Varšavi Rolfa Nikla, in sicer zaradi "protipoljskih izjav nemških politikov".

Poljski obrambni minister Antoni Macierewicz je Nemčiji tudi očital vmešavanja v poljsko suverenost in zatrdil, da "Nemčija Poljakom ne bo dajala podukov o demokraciji in svobodi". Takšne besede v številnih Poljakih seveda hitro prikličejo na plan zgodovinski spomin na zapleteno in krvavo nemško-poljsko zgodovino.

Ne spreglejte