Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 8. 2015,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Japonska

Sobota, 15. 8. 2015, 9.11

8 let

Japonska pred 70 leti kapitulirala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko so ZDA na Hirošimo in Nagasaki odvrgle atomski bombi, je na današnji dan pred 70 leti kapitulirala Japonska. S tem se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Tihem oceanu.

Vnaprej posneti govor cesarja Hirohita v klasični japonščini, v katerem je predajo označil kot sredstvo, s katerim se je spričo nove in najbolj okrutne ameriške bombe izognil popolnemu uničenju Japonske, je pred 70 leti šokiral japonsko prebivalstvo.

Kapitulacija je hkrati vodila v konec kolonialne vladavine Japonske na Korejskem polotoku, njenega vpliva v jugovzhodni Aziji in njenih poskusov nadvlade Kitajske. Kapitulacija japonskih sil 15. avgusta 1945 je hkrati pomenila osvoboditev tedaj združene Koreje po 35 letih japonske okupacije. Tega dne se v Južni Koreji spominjajo kot dneva osvoboditve. Seul od Tokia še vedno zahteva opravičili za zlorabe med okupacijo, predvsem pa čimprejšnjo razrešitev vprašanja tako imenovanih žensk za tolažbo, Azijk, ki so jih med okupacijo silili v prostitucijo v japonskih vojaških bordelih.

Mešan odnos Japoncev do kapitulacije Japonski premier Šinzo Abe je ob obletnici kapitulacije izrazil globoko kesanje zaradi dejanj Japonske med drugo svetovno vojno in poudaril, da so prejšnja opravičila japonskih vlad neomajna. Hkrati pa je menil, da se prihodnjim japonskim generacijam ne bi bilo treba večno opravičevati.

Japonci so glede vpletenosti svoje države v drugo svetovno vojno, z zgodovino ni namreč opravila tako kot Nemčija, razdeljeni. Po anketi, ki jo je v petek objavil časnik Mainichi, je 47 odstotkov Japoncev mnenja, da je bila ta vpletenost napaka, saj je šlo za invazijo. Štiriinštirideset odstotkov jih je odgovorilo, da se je Tokio dovolj opravičeval za vojno, 31 odstotkov pa, da ne. Trinajst odstotkov vprašanih je bilo mnenja, da se Japonska sploh nima za kaj opravičevati.

Ne spreglejte