SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janukovič popušča? Napovedal možnost predčasnih volitev.

2

termometer

Opozicijski poslanci v Ukrajini si bodo prizadevali za sprejetje zakona, ki bi zmanjšal pooblastila predsednika države. Predsednik Viktor Janukovič je izrazil pripravljenost na predčasne volitve.

Poslanci naj bi pozvali k sprejetju nekdanje ustave iz leta 2004, ki je parlamentu podeljevala večje pristojnosti pri oblikovanju vlade. Vodja stranke Očetnjava Arsenij Jacenjuk, ki je pred časom zavrnil ponudbo predsednika Viktorja Janukoviča, da bi postal premier, je prepričan, da bi z novo staro ustavo "odpravili diktatorsko oblast predsednika in prenesli pravico do vladanja državi ukrajinskim ljudem". Za zdaj ni jasno, ali lahko opozicija zbere dovolj veliko podporo v parlamentu za ustavno spremembo.

Medtem je Janukovič, ki se je v ponedeljek po štirih dneh bolniškega dopusta vrnil na delo, po trditvah njegovega svetovalca obvestil svojo stranko, da proti protestnikom ne bo uporabil sile in da je pripravljen na predčasne volitve, če bi te pomenile mirno rešitev krize.

Brez nasilja nad protestniki? "Imamo vsa pooblastila, da s silo osvobodimo vladna poslopja in Maidan. Tega ne bom nikoli storil, ker so to naši državljani," je po trditvah Jurija Mirošničenka izjavil predsednik.

Maidan, kijevski trg neodvisnosti, je že več kot dva meseca prizorišče protivladnih protestov. Ti so izbruhnili potem, ko je Juščenko pod pritiskom Rusije odpovedal podpis dogovora o približevanju Ukrajine Evropski uniji.

Izrednih razmer ne bodo razglasili Mirošničenko je dodal, da je predsednikova stranka razpravljala o uvedbi izrednih razmer, kar bi pomenilo, da bi lahko vpoklicala vojsko. "Izrednega stanja ne bomo uvedli," je zatrdil predsednikov svetovalec. Dodal je, da je Janukovič napovedal predčasne predsedniške volitve. "Če politiki ne morejo doseči sporazuma in sprejeti skupnih ukrepov, potem so volitve edina demokratična rešitev krize," je citiral predsednika.

Predsedniške volitve v Ukrajini so načrtovane za prihodnje leto, parlamentarne pa za leto 2017.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin