Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 7. 2015,
13.53

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija Aleksis Cipras Janis Varufakis upniki

Sobota, 18. 7. 2015, 13.53

4 mesece, 3 tedne

Janis Varufakis: Program za Grčijo bo največja katastrofa v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekonomske reforme, ki so jih Grčiji vsilili upniki, ne bodo uspele, varčevalni program pa se bo v zgodovino vpisal kot največja katastrofa makroekonomskega menedžmenta, pravi Janis Varufakis.

Program pomoči bo propadel ne glede na to, katera vlada ga bo izvajala, je dejal nekdanji grški finančni minister Varufakis v intervjuju za britansko javno televizijo BBC.

Program, katerega podrobnosti naj bi mednarodni upniki in Grčija dorekli v prihodnjih tednih, je vreden 86 milijard evrov, v zameno pa bo morala egejska država izvajati drastične varčevalne ukrepe.

Grčija pred strelskim vodom Varufakis je govoril tudi o ozadju svojega odstopa, ki je sledil referendumu, na katerem so Grki pritrdili vladi in zavrnili prvotni predlog programa. Nato so se pogajanja nadaljevala brez Varufakisa, ki je paral živce pogajalcem.

"Aleksis Cipras se me ni znebil. Naša vlada je bila v tistem trenutku kot pred strelskim vodom. Imeli smo izbiro med tem, da nas usmrtijo ali pa kapituliramo. Cipras se je odločil, da je kapitulacija optimalna rešitev. S tem se nisem strinjal, zato sem odstopil. Zelo dobro pa razumem položaj, v katerem se je Cipras znašel," je dejal Varufakis, ki je v parlamentu skupaj z delom poslancev vladajoče Sirize glasoval proti dogovoru z upniki.

Program, ki nima nobenega smisla Nekdanji tesen Ciprasov sodelavec še pravi, da je žalostno, da sta bili suverena država in vlada s polno podporo svojih ljudi pred tako brutalno izbiro. Izbirali so lahko med tem, ali bodo banke sploh še kdaj odprte, in programom. ki nima nobenega smisla. "Na tem svetu ni ekonomista, ki bi se mu te reforme zdele smiselne."

Grški parlament je začetek pogajanj odobril v četrtek, to pa so storili tudi parlamenti posameznih držav EU, katerih zakonodaja to zahteva.

V petek so članice EU Grčiji odobrile kratkoročno, premostitveno pomoč s sedmimi milijardami evrov iz evropskega proračuna, mehanizma za finančno stabilnost EFSM, ki jo bo prejela do ponedeljka. Poleg tega je evroskupina odobrila začetek pogajanj o tretjem paketu pomoči.

Cipras z novimi ministri V Grčiji je sicer danes prisegla preoblikovana vlada, ki jo je Cipras imenoval po uporu dela poslancev svoje stranke proti varčevalnim ukrepom.

Ne spreglejte