Petek,
16. 1. 2009,
8.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 8.58

8 let, 5 mesecev

Izraelski varnostni kabinet naj bi razglasil premirje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izraelski varnostni kabinet bo v soboto po pričakovanjih odobril enostransko prekinitev ognja na območju Gaze, a bodo enote izraelske vojske ostale na območju.

"Varnostni kabinet bo na jutrišnjem srečanju po pričakovanjih glasoval za enostransko prekinitev ognja po podpisu memoranduma v Washingtonu in znatnem napredku v Kairu," je dejal predstavnik izraelske vlade, ki je želel ostati neimenovan. Dodal je, da bodo izraelske sile ostale v Gazi tudi po prekinitvi ognja. Kako dolgo bo to, za zdaj ni znano.

Olmert je zadovoljen z rezultati pogovorov v Kairu Predstavnik izraelske vlade je še povedal, da bo tudi Hamas prekinil ogenj, vendar "če se bodo odločili za streljanje, ne bomo odlašali z odgovorom in nadaljevanjem ofenzive". Po njegovih besedah je izraelski premier Ehud Olmert "zadovoljen z rezultati pogovorov v Kairu, ki so odgovorili na temeljne zahteve Izraela glede ustavitve raketnih napadov in dogovora o usklajevanju med Izraelom in Egiptom o odprtju mejnih prehodov," je dodal.

ZDA in Izrael skupaj proti tihotapljenju orožja v Gazo Ameriška državna sekretarka Condoleeza Rice in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni sta v Washingtonu podpisali dogovor, katerega cilj je ustavitev tihotapljenja orožja na območje Gaze. Riceova je ob podpisu dejala, da dogovor "prinaša vrsto korakov, ki jih bosta ZDA in Izrael naredila za zajezitev toka orožja in razstreliva v Gazo".

Livni: Dogovor je ključna komponenta za končanje sovražnosti "Tihotapljenje orožja v Gazo se mora končati," pa je dejala Livnijeva, ki je podpisani dogovor je označila za "ključno komponento za končanje sovražnosti". Dogovor naj bi vključeval delitev obveščevalnih podatkov o tihotapljenju orožja in nadzor na tihotapskimi potmi v Gazo.

Mašal: Brez umika ne bo premirja Kljub temu pa še vedno ni jasno, kdaj bi bilo mogoče doseči dogovor o prekinitvi ognja. Da ta še ni blizu, je nakazal vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal, ki je na srečanju arabskih držav v katarski Dohi izjavil, da njegovo gibanje ne bo sprejelo nobenega premirja, ki ne bo vključevalo polnega umika izraelskih sil iz Gaze in odprtja meja na območje.

Rice: Dogajanje v ZDA ni pomembno Riceova je dala vedeti, da za dosego prekinitve ognja dogajanje v ZDA ni pomembno. Tako je odgovorila na vprašanje, ali je prekinitev ognja možna, preden predsedniški stolček v ZDA 20. januarja prevzame Barack Obama. Po njenih besedah je namreč pomembno, da bi bila prekinitev ognja trajna.

Arabski in muslimanski voditelji Izrael obtožili vojnih zločinov Arabski in muslimanski voditelji so medtem na vrhu v katarski Dohi Izrael obtožili vojnih zločinov in genocida na območju Gaze. V izjavi so pozvali k takojšnjemu in brezpogojnemu umiku izraelske vojske ter zahtevali odprtje vseh mejnih prehodov, umiku blokade in plačilu odškodnine za povzročeno škodo.

Katar in Mavretanija sta prekinila odnose z Izraelom Katar in Mavretanija sta v Dohi sporočila, da sta prekinila odnose z Izraelom, k čemur sta države pozvala predsednika Irana in Sirije, Mahmud Ahmadinedžad in Bašar al Asad. Mavretanija je imela diplomatske odnose z judovsko državo, medtem ko ima Katar kot edina arabska država v Perzijskem zalivu z njo trgovinske odnose.

Srečanja v Dohi, ki je bilo sprva predvideno kot vrh Arabske lige, se je udeležilo 13 od 22 držav članic Arabske lige ter Iran in Turčija.

Generalna skupščina na izrednem zasedanju o Gazi Generalna skupščina ZN je včeraj pripravila izredno zasedanje o položaju v Gazi, ki se bo nadaljevalo tudi danes, vendar razen kritik na račun Izraela ni pričakovati konkretnejših rezultatov.

Izrael je skušal zasedanje preprečiti in označiti kot nezakonito, vendar se je kljub temu nadaljevalo.

Začetek razprave po izraelskem bombardiranju sedeža ZN Že sam naziv zasedanja "Izredno posebno zasedanje o nezakonitih dejanjih Izraela v okupiranem vzhodnem Jeruzalemu in drugih okupiranih palestinskih ozemljih" je nakazal smer razprave, ki se je začela nekaj ur, potem ko je Izrael bombardiral humanitarni sedež ZN v Gazi ter uničil na tone zdravil in hrane. Izrael se je za napad, v katerem so bili trije ranjeni, opravičil in zatrdil, da je šlo za napako.

Večina razpravljalcev ostro napadla Izrael Za razpravo se je prijavilo okoli 60 govornikov, zasedanje pa se bo nadaljevalo danes, ko bo najverjetneje prišlo do glasovanja o resoluciji, ki bi zahtevala spoštovanje resolucije VS ZN. Večina razpravljavcev je ostro napadla Izrael zaradi palestinskih žrtev, napadov na bolnišnice, objekte ZN in predvsem ignoriranja zahtev mednarodne skupnosti.

Zaradi protestov blokada Zahodnega brega Medtem se ofenziva izraelske vojske na območju Gaze nadaljuje že 21. dan. V tem času je bilo ubitih najmanj 1105 Palestincev, preko 5100 je bilo ranjenih. Prav zaradi krvavega nasilja so v četrtek tako pripadniki Hamasa, kot tudi pripadniki palestinskega gibanja Fatah pozvali k udeležbi na protiizraelskih protestih. Zaradi napovedanih protestov je Izrael že v četrtek pozno zvečer uvedel 48-urno blokado Zahodnega brega.

V obstreljevanju bolnišnice ubitih sedem palestinskih zdravnikov Sicer pa noč v Gazi ni minila mirno. V četrtkovem silovitem izraelskem obstreljevanju v Gazi je hudo škodo med drugim utrpela bolnišnica Al Kuds v soseski Tel al Hava. Pri tem je bilo ubitih sedem palestinskih zdravnikov, uničena so bila tri reševalna vozila. Mednarodni Rdeči križ je napad označil kot nesprejemljiv in sporočil, da je bilo v napadeni bolnišnici kar 500 ljudi, med njimi številni bolniki.

Ponoči so omenjeno bolnišnico zajeli plameni, zaradi česar je bilo več sto ljudi prostore prisiljeno zapustiti. Med drugim so morali evakuirati vsaj tri dojenčke v inkubatorjih, prav tako so na ulice v izjemno mrzli noči prepeljali več bolnikov, priključenih na aparature, ki ohranjajo njihove življenjske funkcije.