Sreda,
14. 1. 2009,
8.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2009, 8.24

8 let, 5 mesecev

Izraelska ofenziva v Gazi zahtevala že kot tisoč življenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna skupnost nadaljuje prizadevanja za ustavitev ognja na območju Gaze, kjer se je število žrtev 19-dnevne izraelske ofenzive povzpelo že na več kot tisoč.

Mednarodnim prizadevanjem za ustavitev ognja se je v sredo pridružil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Med obiskom v Kairu je po srečanju z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom znova pozval k takojšnji in trajni prekinitvi ognja na območju Gaze, kjer je bilo v izraelski ofenzivi ubitih že več kot 1000 Palestincev.

Po podatkih reševalne službe v Gazi je bilo v izraelski vojaški ofenzivi proti položajem gibanja Hamas na območju Gaze doslej ranjenih skoraj 4600 ljudi. Med žrtvami je več kot 300 otrok in 100 žensk, približno 1500 otrok je ranjenih, opozarja Sklad ZN za otroke (Unicef).

Izrael: Hamas uporablja civiliste za živi ščit

Izraelska vojska, ki že skozi ves potek 19 dni trajajoče operacije v Gazi zatrjuje, da njen cilj ni civilno prebivalstvo, žrtve pa so posledica dejstva, da Hamas civiliste uporablja kot živi ščit, je medtem sporočila, da je v dosedanjih spopadih umrlo 550 oboroženih pripadnikov Hamasa.

Kellenberger: Resnost poškodb je šokantna Med obiskom v Egiptu je generalni sekretar ZN Ban pozval tudi k takojšnji humanitarni pomoči za ublažitev krize, ki je izbruhnila na enem najgosteje naseljenih območij na svetu. Skrb vzbujajoče razmere na območju Gaze pa je v sredo izpostavil tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Predsednik ICRC Jakob Kellenberger, ki je v torek obiskal Gazo, v sredo pa mesto Sderot na jugu Izraela, ki je vsak dan tarča palestinskih raket, je veliko število ranjenih v izraelskih napadih na Gazo in resnost njihovih poškodb označil za "šokantno".

Kellenberger: Tri ure prekinitve niso dovolj!

Vpleten strani je Kellenberger spomnil na njihove obveznosti po mednarodnem pravu, ki določa, da je treba reševalcem in pomoči omogočiti dostop do ranjenih in trpečih civilistov. "Tri ure niso dovolj," je komentiral vsakodnevno triurno prekinitev ognja, ki jo izvaja Izrael.

Je premirje korak bližje? Medtem ko je stanje v Gazi dramatično, v diplomatskih prizadevanjih za zaustavitev nasilja na palestinskem območju, kot kaže, prihaja do nekaterih premikov. Po trditvah neimenovanih egiptovskih virov naj bi namreč predstavniki gibanja Hamas izrazili naklonjenost predlogu Kaira za premirje v Gazi.

"Gibanje Hamas se je naklonjeno odzvalo na egiptovska prizadevanja za zaustavitev prelivanja krvi Palestincev v Gazi," je po treh dneh pogovorov s predstavniki Hamasa iz Gaze in tistimi v izgnanstvu dejal omenjeni vir. Po napovedih egiptovskega zunanjega ministra Ahmeda Abula Gejta naj bi Kairo odgovor Hamasa prenesel Izraelu. Gejt ob tem upa, da se bodo "stvari potem premaknile".

Upanje vzbujajoč Mubarakov predlog obsega tri točke Pobuda, ki jo je pred tednom dni predstavil egiptovski predsednik Mubarak, obsega tri točke. Te so takojšnje kratkotrajno premirje, ki bi omogočilo dostop humanitarne pomoči do prebivalcev, povabilo Izraelcem in Palestincem, naj se v Egiptu srečajo glede zaščite meje z Gazo, ponovnega odprtja mejnih prehodov in umika izraelske blokade, ter ponoven poziv k pogajanjem med Hamasom in gibanjem Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pod posredništvom Egipta.

Medijska blokada dogodkov Medtem se povečuje pritisk na Izrael, da izvaja tudi medijsko blokado dogodkov na območju Gaze, ker naj bi izvajal dejavnosti v nasprotju z mednarodnim pravom, kot je na primer uporaba prepovedanega in nehumanega orožja. V torek se je tako na mejnem prehodu Rafa na egiptovski strani zbralo 17 tujih novinarjev, ki so zahtevali vstop na območje Gaze. Zaenkrat jim to še ni uspelo, kljub odločitvi izraelskega sodišča, da bi jim izraelska vojska to morala omogočiti.

"Civilisti v Gazi nimajo kam pobegniti"

Izraelske organizacije za zaščito človekovih pravic pa so v sredo izraelsko vojsko obtožile, da ogrožajo civiliste v Gazi, pri čemer so se zavzele za preiskavo vojnih zločinov. V pismu visokim predstavnikom izraelske vojske in vlade so navedle, da civilisti zaradi izraelske ofenzive nimajo kam pobegniti, zdravstveni sistem je razpadel, številni ljudje pa so ostali brez elektrike in pitne vode.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Jigal Palmor je na pismo devetih organizacij odgovoril, da je svoboda izražanja v Izraelu prav to: "Svoboda izražanja mnenja, četudi ne temelji na nobenih trdnih dokazih in četudi je politično pristranski."

Mednarodna zveza za človekove pravice (FIDH) je medtem Varnostni svet ZN pozvala, naj Izrael preda Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) zaradi vojnih zločinov Gazi.

Bin Laden pozval k sveti vojni proti Izraelu Po dolgem času se je znova oglasil vodja teroristične mreže Al Kaida Bin Laden. Preko zvočnega posnetka, ki so ga objavili na neki islamistični spletni strani, je muslimane pozval k sveti vojni proti Izraelu in obsodil arabske države, ker preprečujejo svojim ljudem, da bi "osvobodili Palestino".

Bin Laden: Samo ena pot vodi k vrnitvi Jeruzalema

Posnetek z naslovom "Poziv k džihadu za zaustavitev agresije v Gazi" je bil predvajan ob fotografiji bin Ladna in mošeje Al Aksa v Jeruzalemu. Toda tokrat brez angleških podnapisov in ostalih produkcijskih prijemov, ki so običajno spremljali njegova zvočna sporočila.

To je sicer prvi posnetek bin Ladna po lanskem maju in prvi po začetku izraelske ofenzive na palestinsko gibanje Hamas na območju Gaze 27. decembra. "Samo ena pot vodi k vrnitvi Jeruzalema in Palestine in to je pot džihada in pot boga," je v 22-minutnem posnetku dejal bin Laden. "Dolžnost je, da se pozove ljudi k sveti vojni in da se organizira mladino v brigade džihada," je pozval bin Laden.

"Naj se borijo tisti, ki so prepričani"

"Muslimanski narod, sposoben si premagati sionistično entiteto s svojimi priljubljenimi zmogljivostmi in skrito močjo, tudi brez podpore (arabskih) voditeljev in kljub dejstvu, da jih je večina (omenjenih voditeljev) v vojašnicah križarsko-sionističnega zavezništva," je povedal teroristični voditelj, ki naj bi bil glavni odgovorni za teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001.

Bin Laden je na ta način obtožil voditelje arabskih držav, da "se izogibajo odgovornosti" za osvoboditev Palestincev. "Če niste prepričani, ali bi se borili, potem omogočite, da se borijo tisti, ki so prepričani," je še dejal.

Iran s fatvo prepovedal kupovanje izraelskih izdelkov Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej pa je izdal fatvo, s katero je prepovedal kupovanje izraelskih izdelkov in trgovanje z izraelskimi podjetji. Iran, ki ne priznava Izraela in nima trgovinskih odnosov z judovsko državo, je tudi obtožil Izrael, da je preprečil prihod ladje s pomočjo Rdečega polmeseca na območje Gaze.