Ponedeljek,
15. 12. 2008,
19.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2008, 19.11

8 let, 5 mesecev

Izrael zavrnil vstop poročevalcu ZN za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Izraelske oblasti so izgnale posebnega poročevalca ZN za človekove pravice na okupiranih palestinskih ozemljih Richarda Falka, ker je po njihovem mnenju zelo pristranski do judovske države.

Falk je minuli teden Izrael obtožil, da izvaja zločine proti človečnosti nad Palestinci. V nedeljo so ga na priporočilo zunanjega ministrstva ustavili na mednarodnem letališču Ben Gurion v Tel Avivu. Noč je preživel na letališču, izraelske oblasti pa so ga davi posadile na letalo proti ZDA, je sporočil tiskovni predstavnik urada visokega komisariata ZN za človekove pravice Rupert Colville.

Falk "ne poskuša spodbujati človekovih pravic, temveč prihaja s pripravljenimi zaključki, ki so seveda ekstremni in vsebujejo načrtno kritiko Izrael in samo Izraela", je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Jigal Palmor.

Falk naj bi bil že vnaprej obveščen, da bo zavrnjen

Falk danes po poročanju AP ni bil dosegljiv za komentar, tiskovna predstavnica izraelskega notranjega ministrstva Sabine Hadad pa je povedala, da je bil poročevalec ZN vnaprej obveščen, da bo zavrnjen, če bo prišel v Izrael.

Falk je predlagal preiskavo proti izraelskim voditeljem Falk je minuli teden izjavil, da bi moralo Mednarodno kazensko sodišče (ICC) uvesti preiskavo proti Izraelu in njegovim voditeljem zaradi humanitarnih razmer na območju Gaze. V izjavi je zapisal, da je kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze preraslo v zločin proti človečnosti. ICC bi moral zato ugotoviti, ali bi moral izraelske civilne voditelje in vojaške poveljnike, ki so odgovorni za razmere v Gazi, obtožiti in jim soditi zaradi kršitev mednarodnega prava.

Falk: Krive so tudi države, ki Izraelu pomagajo

Falk je dejal, da Izrael v Gazo dovoli dostavo ravno toliko hrane in goriva, da ne prihaja do množične lakote in bolezni. Ob tem je okaral države, ki so po njegovem soodgovorne za nastale razmere, ker politično in gospodarstvo podpirajo izraelsko kaznovalno politiko, ni jih pa poimensko navedel.

Falk: Tudi za kršitve premirja s Hamasom je kriv Izrael Po Falkovem mnenju je Izrael kriv za nedavne kršitve prekinitve ognja s Hamasom, ker "ni izpolnil svojih obveznosti iz sporazuma, ki predvideva izboljšanje življenjskih razmer za prebivalce Gaze".