Četrtek,
15. 1. 2009,
8.32

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 8.32

8 let, 5 mesecev

Izrael ubil Hamasovega notranjega ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izrael je ubil visokega predstavnika gibanja Hamas na območju Gaze, notranjega ministra Saida Siama. Gre za najvišjega predstavnika Hamasa, ki je bil ubit od začetka izraelske ofenzive na Gazo.

"Vodja Said Siam, njegov sin in njegov brat so padli kot mučeniki v Gazi," je poročala Hamasova televizija Al Kuds s sedežem v Bejrutu. Novico so potrdili tudi predstavniki gibanja Hamas. Siam je veljal za enega od petih najvišjih voditeljev Hamasa v Gazi. Oboroženo krilo Hamasa je že zagrozilo z maščevanjem. "Njegova kri ni bila prelita zaman," so sporočile Brigade Ezedina al Kasama. "Odgovorili bomo z dejanji, ne z besedami," so dodali. Hamas postavil pogoje za prekinitev ognja v Gazi Eden glavnih voditeljev palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je pred tem pozval Zahod, naj poveča pritisk za končanje izraelske ofenzive na območju Gaze, in postavil pogoje za prekinitev ognja. Kot je Hanija pojasnil za britanski časnik Independent, so to umik blokade območja Gaze, odprtje mejnih prehodov in popoln umik izraelskih sil z območja. Kot je dodal, bo Hamas šele ob izpolnitvi teh pogojev pripravljen preučiti "nadaljnje možnosti".

Izredno zasedanje generalne skupščine ZN Generalna skupščina ZN se je medtem sestala na izrednem zasedanju, na katerem je njen predsednik Miguel d'Escoto Brockmann Izrael obtožil, da krši mednarodno pravo. Svetovno organizacijo samo pa je obtožil, da je "neposredno sokriva" za tragedijo v Gazi, ker ji ni uspelo zaščititi tamkajšnjega prebivalstva.

Izraelski tanki v središču Gaze Izraelska vojska je 20. dan ofenzive že močno prodrla v južni del mesta Gaza. Tanki naj bi bili od strogega središča mesta oddaljeni le še kilometer in pol. Pri tem naj bi potekali hudi boji, med tamkajšnjimi prebivalci pa vlada panika.

Izraelska vojska je za 11. uro po lokalnem času (10. po srednjeevropskem) napovedala štiriurno prekinitev ognja, toda boji so se tudi po tem času nadaljevali.

Močno poškodovan sedež ZN Izraelski izstrelki so zadeli tudi stavbo, kjer je sedež Združenih narodov na območju Gaze ter poslopje arabske televizije Al Arabija, ki je zaradi tega prekinila javljanje v živo. V stavbi je delovalo več arabskih medijev, v napadu pa sta bila ranjena najmanj dva kamermana. Kot je povedal tiskovni predstavnik Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) Adnan Abu Hasna, je kompleks stavb, ki služi kot sedež številnim skupinam pod okriljem ZN, v izraelskem napadu utrpel veliko škodo. Obenem je zanikal, da bi znotraj kompleksa potekala kakršnakoli vojaška aktivnost.

Uničena človekoljubna pomoč v vrednosti desetih milijonov dolarjev Stavbo, v kateri naj bi se v trenutku napada nahajalo več sto Palestincev, naj bi sicer med drugim zadele tudi fosforne bombe, zaradi česar požara, ki je izbruhnil, ni mogoče pogasiti z vodo. Požar naj bi uničil za več deset milijonov ameriških dolarjev človekoljubne pomoči.

Izrael: Napad je bil odgovor na sovražno streljanje Izrael je medtem sporočil, da so izraelske enote sedež ZN obstreljevale šele po tem, ko so palestinski borci znotraj kompleksa začeli obstreljevati s protitankovskim orožjem. To je najprej izjavil neimenovani visoki predstavnik izraelske vojske, kasneje pa je v pogovoru z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom to potrdil tudi izraelski premier Ehud Olmert, ki je obenem izrazil obžalovanje dogodka.

Barak: Šlo je za hudo napako Ban se je sicer na napad, zaradi katerega je ZN v mesta Gaza prenehal z vsemi aktivnostmi, saj tovornjaki po požaru ne morejo zapustiti območja, odzval nemudoma po napadu. Izrazil je ogorčenje in zahteval preiskavo obstreljevanja. Po njegovih besedah mu je izraelski obrambni minister Ehud Barak že dejal, da je šlo za "hudo napako". Incident je medtem ostro obsodila tudi mednarodna skupnost.

Ubitih sedem palestinskih zdravnikov V izraelskem obstreljevanju v Gazi je hudo škodo utrpela tudi bolnišnica Al Kuds v soseski Tel al Hava. Pri tem je bilo ubitih sedem palestinskih zdravnikov, uničena pa so bila tri reševalna vozila. Civilna bolnišnica je tarča topovskega obstreljevanja ostala tudi v popoldanskih spopadih.

Podpora ofenzivi raste Ne glede na to podpora ofenzivi v Gazi med Izraelci raste. Kar 78 odstotkov Izraelcev meni, da je operacija, ki jo je Izrael sprožil 27. decembra uspeh, ugotavlja zadnja javnomnenjska raziskava.

V ofenzivi ubitih več kot 1000 Palestincev Vsega skupaj je bilo samo danes v spopadih v Gazi ubitih najmanj 40 ljudi. Doslej je medtem življenje izgubilo najmanj 1073 ljudi, še 5000 pa je bilo po bolnišničnih virih v Gazi ranjenih. Med mrtvimi je po njihovih podatkih najmanj 350 otrok, kar so danes potrdili tudi pri Skladu ZN za pomoč otrokom (Unicef).

Venezuela in Bolivija prekinili diplomatske stike z Izraelom Venezuela in Bolivija sta v sredo prekinili diplomatske stike z Izraelom. Najprej se je za to potezo odločila Bolivija, nekaj ur zatem pa še Venezuela. Kot je sporočila venezuelska vlada, so se za ta korak odločili v skladu s svojo vizijo miru v svetu ter v znamenje solidarnosti in spoštovanja človekovih pravic. Izraelsko ofenzivo je sicer v zadnjem času ostro kritizirala večina latinskoameriških držav.