Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivica Todorić Agrokor Hrvaška

Četrtek, 11. 2. 2016, 12.41

8 let

Izpoved Ivice Todorića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najbogatejši Hrvat Ivica Todorić je srednješolcem pripovedoval o svojih cvetličarskih časih.

Najbogatejši Hrvat Ivica Todorić, lastnik Agrokora, zelo redko nastopa v javnosti. Toda včeraj je učencem srednje šole v hrvaškem Zagorju pripovedoval o svojih poslovnih začetkih in o njegovem koncernu, ki vključuje tudi trgovce Konzum in Merkator, skupno pa zaposluje 60 tisoč ljudi. Agrokor bo vložil 700 milijonov evrov "Danes sem tukaj, da vam povem, da tako jaz kot vsi pri Agrokorju najbolj cenimo znanje. Zaljubljeni smo v znanje," je dejal prihodnjim cvetličarjem, vrtnarjem in kmetijskim tehnikom in pristavil: "Vi ste naša prihodnost." Ob tem ni pozabil omeniti, da je Agrokor vložil 680 milijonov evrov v hrvaško kmetijstvo, "zato so zdaj posestva dvakrat bolj donosna od drugih". Kar se tiče poslovanja svojega koncerna, je še omenil, da ima Agrokor trenutno potencial vlaganja 700 milijonov evrov, od tega so investicije v višini 300 milijonov evrov tik pred tem, "da dvignemo telefone in ljudem rečemo, naj začnejo". Potarnal pa je, da je edina težava njegovega imperija ta hip padec porabe.

"Cvetlice so me zelo namučile" Toda ni naključje, da je Ivica Todorić govoril prav prihodnjim cvetličarjem, saj je svojo kariero začel kot eden izmed njih. "Cvetlice so me res namučile. Malo bolj globoko jo posadiš pa propade. Malo premalo jo posadiš pa spet propade. Ji je malo pretoplo in ne cveti … to je res grozen posel," se je pošalil.

A kot rojen poslovnež se je v konkurenci hitro znašel: "Najprej smo cvetlice zavijali kar v časopisni papir, toda zaradi konkurence smo jih začeli zavijati v celofan."

Na porokah vedno pleše Priznal je, da je začel iz nič. Njegov prvi posel je bila trgovina na avtobusni postaji, ker je menil, da se bo tam dobro zaslužilo: "Zgradili so novo avtobusno postajo pa sem rekel, da grem tja in bum – kmalu sem vozil mercedes."

Glavni nasvet profesorja Todorića prihodnjim cvetličarjem pa je bil, da morajo biti nenehno aktivni. "Kadar grem na kakšno poroko, na veliko začudenje ljudi s svojo soprogo nenehno plešem in se veselim," je priznal.

"V politiko se ne vmešavam" Na koncu se je moral dotakniti tudi hrvaške politike, saj je vse zanimalo, kaj si najbogatejši Hrvat misli o novem hrvaškem premierju Tihomirju Oreškoviću: "Osebno ga ne poznam, ampak po vsem, kar sem slišal, mislim, da bo on za Hrvaško nekaj pozitivnega."

Več o njem ni želel govoriti, češ da bi šlo za "konflikt interesov, čeprav se v politiko nikoli nisem vmešaval".

Ne spreglejte