Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
9.33

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Liberija ebola grožnja

Sreda, 10. 9. 2014, 9.33

4 leta, 11 mesecev

Izbruh ebole ogroža obstoj Liberije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ebola, ki se v državi širi kot gozdni požar, ogroža obstoj Liberije, je liberijski obrambni minister Brownie Samukai opozoril v Varnostnem svetu ZN in dodal, da mednarodni odziv ni zadovoljiv.

Samukai je dodal, da Liberiji primanjkujejo infrastruktura, logistika, strokovno znanje in finančna sredstva za učinkovit boj proti bolezni ter da se njen zdravstveni sistem z boleznijo ne more učinkovito spopasti. Moteno je tudi že delovanje države.

Odposlanka ZN v Liberiji Karin Landgren je opozorila, da se je s smrtonosnim virusom okužilo že najmanj 160 liberijskih zdravstvenih delavcev, ki sicer delajo brez ustrezne zaščite, urjenja ali plačila. Ebolo je označila za največjo grožnjo državi po vojni.

Najhujše šele prihaja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pred tem opozorila, da Liberijo najhujše šele čaka, saj bi se lahko v prihodnjih treh tednih okužilo še na tisoče ljudi. V nasprotju s preostalimi zahodnoafriškimi državami prizadevanja za zajezitev virusa v Liberiji ne uspevajo, so dodali v WHO.

Zakaj je tako, ni znano, po poročanju BBC pa domnevajo, da delno tudi zaradi pogrebnih praks, ki vključujejo dotikanje trupel in prehranjevanje v njihovi bližini. Poleg tega predvsem v prestolnici Monrovia nimajo dovolj postelj v bolnišnicah, zato številne okužene pošiljajo domov, kjer širijo bolezen naprej.

Polovica mrtvih v Liberiji Hemoragična mrzlica je v zahodni Afriki najbolj prizadela Liberijo, kjer je zahtevala polovico življenj vseh okuženih – 1.224 ljudi. Iz WHO so sporočili, da je do 6. septembra v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji skupaj umrlo 2.288 ljudi, okužilo pa se jih je 4.269.

Hkrati so opozorili, da je skoraj polovica vseh ljudi umrla v manj kot mesecu dni. 47 odstotkov smrtnih primerov in 49 odstotkov vseh odkritih primerov okužb se je zgodilo v zadnjih 21 dneh, so poudarili v WHO.

Ebola se med ljudmi širi z neposrednim stikom z okuženo krvjo, drugimi telesnimi tekočinami ali organi ter posredno preko stika z okuženim okoljem.

Ne spreglejte