Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2012,
15.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Italija mafija

Nedelja, 23. 9. 2012, 15.43

7 let, 12 mesecev

Italijanska mafija se širi na sever

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čedalje pogosteje italijanske oblasti ugotavljajo, da fenomen mafije ni prisoten le na jugu, temveč so v njenih rokah tudi nekatera mesta na severu.

Čeprav bi morda v preteklosti veljalo, da je italijanska mafija razširjena predvsem na jugu, to danes ne drži popolnoma. Daljnosežen vpliv mafije je tako opazen v mestu Terracina, ki je pravzaprav le streljaj oddaljeno od italijanske prestolnice in znano po svojih sijajnih plažah, ter v občini Rivarolo Canavese, ki sicer spada pod upravo province Torina.

Mesta Terracina do pred kratkim niso povezovali z mafijo, vendar pa je vzbudilo pozornost vseh, ko je bil avgusta tam ubil Gaetano Marino, za katerega so oblasti domnevale, da je eden vodilnih članov neapeljske Camorre. Podobno je bilo tudi z občino Rivarolo Canavese, kjer se je pojavila novica, da se je v mestni svet uspelo infiltrirati kalabrijski Ndrangheti, ki sicer izvira z juga Italije. Ob teh dveh primerih se postavlja vprašanje, ali ni postala težava mafije kar težava celotne države, ne samo juga Italije.

Infiltracija mafije je glavni razlog za razpuščanje lokalnih vlad Lani je bilo razpuščenih kar 22 lokalnih vlad, glavni vzrok pa je bila infiltracija mafije. Presenetljivo so bila med njimi štiri mesta, ki sicer niso na jugu. Tako nekateri italijanski preiskovalci ugibajo, ali je širjenje mafije posledica vojne za ozemlje med krajevnimi kriminalci in organizirano mafijo, ki širi svoj vpliv proti severu. Sicer so številne mafijske družine že nekajkrat želele zavzeti prestolnico. Leta 2007 so italijanske oblasti namreč odkrile, da je Cosa Nostra vse svoje operacije vodila iz hiše, ki je stala nasproti pisarne italijanskega premierja. Le dve leti pozneje so oblasti zaprle priljubljeni bar Café de Paris, saj naj bi bil le krinka mafiji Ndrangheti.

Razmere v severni Italiji postajajo vse jasnejše, saj je že dolgo znano, da se organizirani kriminal z juga širi na sever, ki je veliko bogatejši kot jug. Po zaslugi številnih preiskav so italijanske oblasti ugotovile, da se je kalabrijska Ndrangheta razširila na sever, in ne samo to, njen vpliv je veliko večji, kot so sprva predvidevali. Mafija je sodelovala z lokalnim politikom, ki je bil izvoljen v Evropski parlament Policisti so identificirali približno 24 klanov Ndranghete samo v Lombardiji, ki velja za eno bogatejših italijanskih provinc, ki leži v okolici Milana. Prvi dve preiskavi so oblasti sprožile novembra lani, vodili pa sta do aretacije 110 članov mafije, ki so bili obsojeni ustrahovanja ter posedovanja orožja in eksploziva. Tretja preiskava oziroma operacija Minotaver, kot se je imenovala, se je osredotočila na regijo Piemont. V okviru te preiskave je bilo aretiranih 172 ljudi, hkrati pa je pripomogla k razpadu vlade v občini Rivarolo Canavese, kjer so mafijski šefi Ndranghete sodelovali z enim izmed lokalnih politikov, ki je bil pozneje izvoljen v Evropski parlament.

Ne spreglejte