SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Irska izstopa iz programa pomoči

1

termometer

Irska, ki je leta 2010 zaprosila za mednarodno finančno pomoč, danes kot prva ranljiva evrska država izstopa iz programa. Triletni program pomoči bo zaključila brez previdnostnega posojila.

Izhod iz programa je pomemben mejnik, nikakor pa še ne pomeni konca poti do gospodarskega okrevanja, je ocenil irski finančni minister Michael Noonan. Ob tem je pohvalil potrpljenje Ircev, a pristavil, da bo treba ohraniti sedanje politike.

Dublin je za pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada zaprosil konec leta 2010, potem ko je svetovna finančna kriza leta 2008 močno prizadela irski nepremičninski trg, banke in trg dela.

85 milijard evrov pomoči Rešilni paket je bil vreden 85 milijard evrov, v zameno pa je morala država pristati na stroge varčevalne ukrepe. Irska je izvedla obsežne strukturne reforme, dosegla fiskalne cilje in spodbudila zaposlovanje. Med članicami območja evra, ki so zaprosile za finančno pomoč, velja za najbolj vzorno.

Država, ki ima po izvedenih reformah manj bank - poleg tega pa so te manjše - sicer trenutno na sekundarnem obvezniškem trgu beleži nižje obresti. Zahtevan donos na irske državne desetletne obveznice je 3,5-odstoten, potem ko je bil v času najhujših težav 14,5-odstoten.

Najnižja stopnja brezposelnosti po letu 2009 Brezposelnost je bila septembra 12,9-odstotna, kar predstavlja najnižjo raven po letu 2009, rast irskega bruto domačega proizvoda pa naj bi bila prihodnje leto 1,8-odstotna.

Poleg Irske so finančno pomoč prejeli še Ciper, Grčija in Portugalska. Španija je medtem vključena v poseben program pomoči za sanacijo bank.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin