Četrtek,
10. 7. 2008,
8.38

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 8.38

8 let, 3 mesece

Iran znova izstrelil več raket

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Iranska revolucionarna garda je danes, tretji dan vojaških vaj v Perzijskem zalivu, znova izstrelila več raket. Izstrelili naj bi več raket tipa zemlja-morje, morje-zrak in zemlja-zemlja.

Na razkazovanje moči Irana se je med obiskom v Gruziji ostro odzvala ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. Med tokratno vojaško vajo naj bi izstrelili tudi torpedo, ki ga je Iran prvič predstavil aprila 2006. Tedaj so ga opisali kot izredno učinkovito in hitro orožje, ki lahko zadene sovražnikove podmornice oddaljene celo 200 kilometrov. Iranska televizija je še poročala, da garda pri vajah uporablja tudi bojne ladje, opremljene s sodobno lahko in srednje težko oborožitvijo.

Iranska elitna revolucionarna garda je sicer že v sredo preizkusila raketo dolgega dosega šahab-3. Gre za raketo, ki lahko doseže Izrael, v Iranu pa so jo preizkusili v času naraščajočih napetosti glede jedrskega programa te države, katerega cilj bi po mnenju Zahoda lahko bila izdelava jedrske bombe. Dogodek je v mednarodni skupnosti izzval številne kritične odzive.

ZDA se ne bodo umaknile Medtem je Riceova, ki se danes mudi na obisku v Gruziji, Teheran opozorila, da se ZDA ne bodo umaknile. "Branili bomo ameriške interese in interese naših zaveznikov," je zatrdila in povedala, da so ZDA v Perzijskem zalivu že povečale varnostne kapacitete. "Tesno sodelujemo z našimi zavezniki, da bi bili ti sposobni samoobrambe," je še poudarila Riceova ter ocenila, da Iran ni tako "zmeden", da bi uresničil svoje grožnje, saj "se prav gotovo zaveda kapacitet in moči ZDA".

Ogorčen odziv v ZDA V ZDA so se ogorčeno odzvali na vojaške vaje, v okviru katerih je Iran izstrelil devet raket srednjega in dolgega dosega, med njimi najnovejše "šahab 3" s konvencionalnim eksplozivom.

Grožnje z diplomatskimi in gospodarskimi ukrepi V Washingtonu so se sicer omejili na grožnje z diplomatskimi in gospodarskimi ukrepi proti Teheranu, vojaških pa niso omenjali.

Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da ZDA niso nič bližje vojni z Iranom in se bodo še naprej osredotočale na diplomatske in gospodarske ukrepe. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe pa je pozval Iran, naj se vzdrži podobnih dejanj, če si želi povrniti zaupanje mednarodne skupnosti.

Republikanski predsedniški kandidat John McCain je pozval k ostrejšim sankcijam proti Iranu, demokratski kandidat Barack Obama pa je krivdo za dogajanje pripisal Bushevi administraciji. Kot je dejal, bi se lahko temu izognili z boljšo diplomacijo in neposredno komunikacijo z Iranom.

Pentagon zaznal sedem izstrelitev Rakete, ki jih je v sredo izstrelila iranska vojska, lahko dosežejo na eni strani Izrael, na drugi pa vse do Pakistana. Analitiki Pentagona, ki preučujejo izstrelitve, so redkobesedni, sporočili pa so, da so zaznali sedem izstrelitev, glede katerih še preučujejo njihovo uspešnost glede dosega in natančnosti.

Ameriški obrambni minister Robert Gates in državna sekretarka Condoleezza Rice sta poudarila, da so iranski poskusi nov dokaz, da je potrebno v Evropi in ZDA namestiti protiraketno obrambo. Ameriški analitiki sicer ocenjujejo, da je šlo za iransko razkazovanje mišic v odgovor na ameriško retoriko in junijske izraelske vojaške vaje, ki so simulirale napad na Iran.

ZDA si ne morejo privoščiti vojaškega posega ZDA si po mnenju političnih analitikov zaradi visokih cen nafte in drugih razlogov trenutno ne morejo privoščiti vojaškega posega, saj bi Iran v tem primeru najverjetneje uresničil grožnjo z zaprtjem Hormuške ožine, skozi katero potuje 40 odstotkov svetovnih zalog nafte.