Torek,
3. 2. 2009,
12.13

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 12.13

8 let, 5 mesecev

Iran v zemeljsko orbito poslal satelit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Iran je 2. februarja 2009 izstrelil svoj prvi doma izdelani satelit. "S to izstrelitvijo je islamska republika Iran uradno prisotna v vesolju," je dejal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Kot so poročali iranski mediji, je satelit Omid (upanje) v vesolje ponesla nosilna raketa Safir 2, ki je prav tako plod domačega znanja. Ahmadinedžad je poudaril, da satelit svetu prinaša sporočilo miru in bratstva, pri čemer je zavrnil namige, da ima iranski vesoljski program vojaške cilje.

ZDA so sporočile, da so zaznale izstrelitev rakete, za zdaj pa še ne morejo potrditi, ali je raketa nosila satelit. Tudi Francija je potrdila izstrelitev, ob tem pa izrazila zaskrbljenost zaradi "razvoja zmogljivosti, ki jih je mogoče uporabiti v balističnem okviru", je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

"Zaskrbljenost glede Irana je velika" Velika Britanija pa je sporočila, da še preverjajo informacije o izstrelitvi iranskega satelita. "Zaskrbljenost glede Irana je velika glede na to, da krši vseh pet resolucij ZN, povezanih z njegovih jedrskim programom," je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva.