Sreda,
9. 7. 2008,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2008, 9.59

8 let

Iran preizkusil raketo, ki lahko doseže Izrael

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iranska elitna revolucionarna garda je danes med vojaškimi vajami, ki jih je začela v torek, preizkusila raketo dolgega dosega šahab-3.

Gre za raketo, ki lahko doseže Izrael, v Iranu pa so jo preizkusili v času naraščajočih napetosti glede jedrskega programa te države, katerega cilj bi po mnenju Zahoda lahko bila izdelava jedrske bombe. Bela hiša: Preizkus bo privedel do nadaljnje osamitve iranskega naroda Dogodek je v mednarodni skupnosti izzval številne kritične odzive. Kot je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe, bo preizkus privedel do nadaljnje osamitve iranskega naroda. "Iranski razvoj balistične rakete predstavlja kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in ni v skladu z iranskimi obveznostmi do sveta," je ob robu vrha skupine G8 v japonskem Tokaju dodal predstavnik Bele hiše.

Nemčija pozvala Teheran, naj ustavi "rožljanje z orožjem" Preizkus so obsodile še evropske sile, Velika Britanija, Francija in Nemčija. Slednja je izrazila zaskrbljenost in pozvala Teheran, naj ustavi "rožljanje z orožjem". V Parizu so opozorili, da preizkus ne bo pripomogel k pomiritvi zaskrbljenosti mednarodne skupnosti glede iranskih jedrskih ambicij. Britansko zunanje ministrstvo pa je med drugim sporočilo, da se je potrebno vprašati, zakaj Iran potrebuje raketo dolgega dosega.

"Cilj teh vojaških vaj je pokazati, da smo pripravljeni braniti celovitost iranskega naroda," je po poročanju iranske televizije Al Alam izjavil poveljnik iranske revolucionarne garde Hosein Salami.

Gates: ZDA in Iran nista blizu vojaškemu konfliktu ZDA in Iran nista blizu vojaškemu konfliktu, je danes v Washingtonu ocenil ameriški obrambni minister Robert Gates v odgovoru na vprašanje o tej možnosti, potem ko je Teheran izvedel novi raketni preizkus. Kot je dodal, iranski preizkus pritrjuje ameriškim argumentom glede grožnje, ki jo predstavlja Iran.