SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Iran ima dovolj jedrskega materiala"

1

termometer

Načelnik štaba združenih poveljstev ameriške vojske admiral Mike Mullen je dejal, da ima Iran dovolj jedrskega materiala za izdelavo jedrske bombe.

To je prvič, da so dale ZDA takšno oceno, čeprav z evropskimi zaveznicami že dlje časa opozarjajo, da bi lahko imel Iran dovolj obogatenega urana za proizvodnjo jedrskega orožja.

Mullen je na vprašanje ameriške televizije CNN, ali ima Iran dovolj jedrskega materiala, da bi lahko proizvedel atomsko bombo, odgovoril: "Precej odkrito, mislim, da ima". Ob tem je izrazil prepričanje, da bi to na regijo in svet lahko vplivalo zelo slabo.

Ameriški obrambni sekretar Robert Gates je bolj previden

Tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v svojem zadnjem poročilu opozorila, da je Teheran v procesu bogatenja urana napredoval.

Na iranski jedrski program pa se je v pogovoru za ameriško televizijo NBC nekoliko bolj previdno odzval ameriški obrambni sekretar Robert Gates. "Mislim, da smo se vseskozi osredotočali na to, kako bi Irance prepričali, da bi se odpovedali jedrskemu programu. Na tej točki niso blizu (jedrskemu) orožju. Torej, imamo nekaj časa," je dejal Gates.

Gates je ob tem tudi pojasnil, da ima diplomacija pri reševanju iranskega jedrskega vprašanja v času svetovne gospodarske krize, ko cene nafte padajo, večje možnosti za uspeh. Učinek gospodarskih sankcij na Iran, ki je močno odvisen od naftnih dohodkov, je namreč večji, je še pojasnil Gates.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin