Ponedeljek,
5. 1. 2009,
10.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2009, 10.39

8 let, 5 mesecev

Indija Pakistanu izročila dokaze o napadih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Indija je Pakistanu izročila dokaze, ki po njenih trditvah to državo povezujejo z islamskimi teroristi, ki so novembra lani izvedli napade v Mumbaju.

Indijska vlada je poleg tega sprožila obsežno diplomatsko ofenzivo za ohranitev mednarodnega pritiska na Islamabad, ki je doslej zavračal zahteve New Delhija po izročitvi domnevnih teroristov. Med dokazi podrobnosti z zaslišanj edinega preživelega napadalca Indijski sekretar za zunanje zadeve Shivshankar Menon je dokaze izročil pakistanskemu visokemu komisarju v New Delhiju. Gradivo med drugim vključuje podrobnosti z zaslišanj Mohameda Adžmala Amirja Imana, edinega preživelega napadalca iz Bombaja, za katerega Indija trdi, da je pakistanski državljan.

Indijski dokazi vsebujejo tudi podrobnosti o komunikaciji skrajnežev z "elementi" v Pakistanu v času napada, razkritem orožju in drugi opremi ter podatkih, pridobljenih iz satelitskega sistema GPS in satelitskih telefonov.

Dokaze poslali tudi zunanjim ministrom po svetu "Pričakujemo, da se bo pakistanska vlada takoj lotila nadaljnje preiskave v Pakistanu in njene rezultate delila z nami, da bi storilce privedli pred roko pravice," je dejal zunanji minister Pranab Mukherjee. New Delhi je dokaze poslal tudi zunanjim ministrom po svetu, z njimi bo seznanil tuje veleposlanike v New Delhiju, isto pa bodo naredili tudi indijski veleposlaniki v tujini, je dodal.

Tridnevni napad na razkošne hotele in druge objekte v indijski finančni prestolnici je zahteval 172 smrtnih žrtev, vključno z devetimi napadalci. Indijske oblasti trdijo, da je napadalce izurila in opremila prepovedana pakistanska skrajna skupina Laškar-e-Taiba.