Ponedeljek,
1. 12. 2008,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 17.12

8 let

Indija je zaradi napadov v Mumbaju uradno protestirala pri Pakistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Indija je za nedavni teroristični napad v Mumbaju uradno obtožila "določene elemente" iz Pakistana odgovornosti , ki je zahteval najmanj 172 življenj, od Islamabada pa zahtevala odločno akcijo.

V protestni noti, ki jo je Indija izročila pakistanskemu veleposlaniku v New Delhiju Šahidu Maliku, je Indija obtožila Pakistan, da "ni uspel ustaviti terorizma, ki izvira z njegovega ozemlja", in od Islamabada zahtevala, da bo proti elementom, "kdorkoli že so", ki so odgovorni za omenjene napade, odločno ukrepala.

Indijski uradni predstavniki so odgovornost že takoj pripisali Islamabadu Gre za prvi uradni protest New Delhija pri Pakistanu zaradi usklajenih napadov na kakih deset ciljev, priljubljenih med tujci, v Mumbai, ki so se po treh dneh končali v soboto. Indijski uradni predstavniki so sicer že prej odgovornost pripisovali Islamabadu oziroma islamistični skupni Laškar-e-Taiba, ki se bori proti indijski vladi v sporni pokrajini Kašmir in ki naj bi nastala ob podpori pakistanskih obveščevalnih služb.

Uradni Islamabad je vpletenost v napade že večkrat odločno zanikal in zahteval dokaze za te obtožbe, ob tem pa izražal pripravljenost na sodelovanje z New Delhijem pri iskanju krivcev.

Bela hiša nima razlogov, da ne bi verjela pakistanski vladi Bela hiša je sporočila, da nima razlogov, da ne bi verjela pakistanski vladi, da ni bila vpletena v napade v Mumbaju, kot tudi da bi dvomila v njeno pripravljenost, da jih v popolnosti razišče. Kot je še dodala tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino, se je z razvojem dogodkov seznanil tudi ameriški predsednik George Bush.

Kakih deset napadalcev je v sredo zvečer napadlo deset krajev v Mumbaju, finančni prestolnici Indije, med drugim dva luksuzna hotela in judovski center, zajeli pa so tudi več talcev. Po več kot 60 urah je indijskim varnostnim silam uspelo v soboto dramo končati, pri tem pa so živega prijeli le enega napadalca, ostalih devet pa ubili.

V napadih naj bi umrlo najmanj 172 ljudi Po zadnjih uradnih podatkih je v napadih umrlo najmanj 172 ljudi, od tega 19 tujcev, med njimi šest Američanov, pa tudi Nemci, Kanadčani in Izraelci ter državljani Velike Britanije, Italije, Mehike, Japonske, Kitajske, Tajske, Avstralije in Singapurja. Ranjenih je bilo 239 ljudi.