Nedelja,
7. 9. 2008,
8.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2008, 8.40

8 let, 6 mesecev

Ike na otočju Turks in Caicos kot orkan 4. stopnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Orkan Ike je minulo noč zajel karibsko otočje Turks in Caicos kot orkan 4. stopnje, zatem pa se je usmeril proti Mehiškemu zalivu. Sunki vetra so na otokih dosegali tudi do 215 kilometrov na uro.

Številni prebivalci so se pred orkanom zatekli v zasilna zatočišča ali pa so se zaprli v svoje domove. Meteorologi napovedujejo, da bo orkan pozneje danes dosegel Bahame in Kubo, njegova nadaljnja pot pa je negotova. "Ti orkani mislijo po svoje. Ni pravil, zato je vse, kar lahko naredimo, to, da smo pripravljeni," je povedal guverner ameriške zvezne države Florida, kjer Ikea pričakujejo sredi prihodnjega tedna.

Vzhodno obalo ZDA je sicer v soboto prešla tropska nevihta Hanna, ki je na območju povzročila visoke valove in močno deževje, sedaj pa se, z zmanjšano močjo, približuje New Yorku, kjer so zaradi tega preložili teniški turnir US Open.

Razdejani Haiti trepeta pred novim orkanom Na Ikea se pripravljajo tudi na Haitiju, kjer sta veliko škode v minulih dneh povzročila že orkan Gustav in Hanna. Pri tem je po zadnjih podatkih umrlo več kot 500 ljudi, preživele pa pesti huda lakota. Poplave so po podatkih Sklada ZN za otroke (Unicef) prizadele okoli 650.000 ljudi, dobavo pomoči pa močno ovirajo slabi prometni pogoji.

Ike bo Haiti le oplazil, kljub temu pa bo zaradi močnih nalivov najverjetneje prišlo do novih poplav na severozahodni obali, ki je utrpela že veliko škodo. "To deževje lahko povzroči smrtno nevarne poplave in plazove v goratih območjih," je opozoril ameriški center za orkane.

Kuba že zaprosila za omilitev trgovinskega embarga Orkani so razdejali tudi Kubo, ki je zato v soboto ZDA zaprosila za omilitev trgovinskega embarga, da bi lahko ameriška podjetja nudila kredite za uvoz hrane na Kubo. "Če želi ameriška vlada resnično sodelovati s Kubanci po tragediji z orkanom, naj zamrzne omejitve, ki onemogočajo ameriškim podjetjem, da bi nudila zasebne komercialne kredite za nakup hrane od ZDA," je sporočilo kubansko zunanje ministrstvo.

Zahod Kube je 30. avgusta prizadel orkan 4. stopnje Gustav, zaradi česar je prišlo do hudih poplav in uničenja več tisoč domov in drugih stavb.