SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IAEA obisk v Iranu označila kot dober

2

termometer

Vodja delegacije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je po vrnitvi s tridnevnega obiska v Teheranu obisk označil kot dober, a poudaril, da ostaja še veliko dela.

"Tri dni smo imeli intenzivne pogovore o vseh naših prioritetah. Odločeni smo rešiti vsa odprta vprašanja, enako pravijo tudi Iranci," je povedal Herman Nackaerts. Na dunajskem letališču je ob vrnitvi z obiska še dejal, da "seveda ostaja še veliko dela" in da predvidevajo, da bodo v zelo bližnji prihodnosti znova odšli v Iran.

S sedeža IAEA so zatem sporočili, da bodo imeli predstavniki agencije nove pogovore v Teheranu še ta mesec, in sicer 21. in 22. februarja. V omenjenem tednu je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovati tudi novo poročilo IAEA o Iranu.

Podrobnosti ni razkril Nackaerts medtem ni razkril podrobnosti o doseženem med obiskom v Iranu, pred odhodom šestčlanske delegacije strokovnjakov v Teheran pa so napovedovali, da bo v središču njihovih prizadevanj obnova pogovorov o iranskem jedrskem programu.

Po navedbah AFP je bil namen obiska rešitev odprtih vprašanj, potem ko je IAEA novembra lani v zelo kritičnem poročilu opozorila na mogočo vojaško dimenzijo iranskega jedrskega programa.

Iranski tiskovni agenciji Fars in IRNA sta v torek poročali, da so pogovori potekali v "pozitivnem in konstruktivnem vzdušju", da pa delegacija IAEA ni obiskala nobenih jedrskih objektov.

V delegaciji je bil tudi drugi človek agencije Rafael Grossi.

Zahod Iranu očita, da pod krinko razvoja civilnega jedrskega programa za raziskovalne namene, kot ga sam označuje, v resnici razvija jedrsko orožje. V Teheranu to odločno zanikajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin