Četrtek,
10. 7. 2008,
19.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 19.17

8 let, 3 mesece

Hrvaška vlada predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška vlada je v sabor poslala predlog novega zakona o trgovini, s katerim bi prepovedali obratovanje prodajaln ob nedeljah, razen čez poletje in decembra.

Vlada je podprla predlog premierja Iva Sanaderje, da naj zakon začne veljati z začetkom naslednjega leta, čeprav je to sprva načrtovala za letošnji november. Sanader je dejal, da so pustili dva dodatna meseca zaradi bolj podrobne razprave in soglasja v saboru, predlog vlade pa je ocenil kot kompromis, ki je "v tem času najboljša možna rešitev". Zakon predvideva, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, sicer pa lahko bodo od 1. junija do 1. oktobra ter v decembru obratovale od 6. do 14. ure. RKC zakon podpira Zakon ima tudi druge izjeme. Vsako nedeljo so lahko odprte prodajalne na bencinskih postajah, obmejnih prehodih, počivališčih ob avto cestah, na železniških postajah, na letališčih in v marinah. Ob nedeljah bodo čez celo leto delali tudi prodajalci rož, sveč in spominkov ter kioski za prodajo tiska in specializirane prodajalne pekarskih izdelkov. Med pobudniki prepovedi obratovanja prodajaln ob nedeljah je tudi rimsko katoliška cerkev na Hrvaškem, dela proste nedelje pa podpirajo tudi nekateri sindikati na Hrvaškem.

Med pripravo zakona je podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo Damir Polančec dejal, da bo "zakon vnesel red v poslovanje trgovin in omogočil več prostih dni za 260.000 zaposlenih v trgovini". Sanader pa je takrat dejal, da zakon pripravljajo dolgo časa, da se ne bi ponovila usoda podobnega zakona, ki ga je predlagala koalicijska vlada pokojnega Ivice Račana, ustavno sodišče pa je zakon razveljavilo.