Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2014,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Split

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 10.03

8 let

Hrvaška prostitucija cveti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je zakonsko prepovedana, je na Hrvaškem prostitucija lahko dosegljiva.

V Splitu poteka sodni proces proti lastniku modne agencije in njegovemu pomagaču, članu stranke HDZ, ki naj bi v Dalmaciji organizirala elitno prostitucijo. Dekleta iz modne agencije so delala kot hostese, za plačilo od 250 do tisoč evrov pa so z dodatno ponudbo prišle tudi na jahte ali v stanovanja. V telefonskih pogovorih jih je lastnik agencije imenoval čokoladice, med rednimi strankami pa naj bi bil tudi zdajšnji splitski župan Zlatko Ževrnja.

Splitski župan je za Slobodno Dalmacijo seveda zanikal, da bi najemal prostitutke, namigovanja na to pa označil za satanovo delo njegovih političnih nasprotnikov. "Sem družinski človek," je poudaril.

6700 prostitutk, 110 tisoč strank Čeprav je na Hrvaškem prostitucija nelegalna, je precej razširjena, a ne preveč preganjana. Po podatkih hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so lani zaradi omogočanja prostitucije predlagali 12 obtožnic, večina je bila proti skupinam ljudi, ki so organizirali prostitucijo. Prekršek prostituiranja pa je lani storilo 263 ljudi, med njimi trije moški, 61 žensk pa je bilo povratnic.

Na ministrstvu so s številkami zadovoljni, saj so za devet odstotkov nižje kot leto prej. Toda statistika je v tem primeru bržkone ne le pesek v oči, saj le malo državljanov meni, da je na Hrvaškem v resnici manj prostitucije.

V raziskavi, ki jo je naredil DW, so ugotovili, da se prostituirajo vse skupine ljudi, od srednješolk do nezaposlenih, študentov in celo upokojenk. Po podatkih Alfa portala je na Hrvaškem okoli 6.700 prostitutk in med 75 tisoč in 110 tisoč stalnih strank, ki so največkrat moški, stari od 15 do 64 let.

Oglasna in elitna prostitucija Prodajalke ljubezni delujejo v masažnih salonih, še bolj pa je razširjena t. i. oglasna prostitucija. Z oglasi, kot so "atraktivna svetlolaska išče starejše moške za druženje na njenem domu", stranke vabijo v stanovanja. Prostitucija na Hrvaškem se namreč v glavnem odvija v stanovanjih. Večina deklet se s tem ukvarja občasno, kadar jim zmanjka denarja, za uslugo pa računajo povprečno od 40 do 60 evrov. Glede na izpovedi uporabnikov prostitucije srednješolkam pogosto plačujejo tudi s karticami za mobitel. V zadnjih letih je vse bolj razširjena tudi elitna prostitucija. Dnevni Avaz je na primer v začetku decembra lani objavil izpoved elitne prostitutke in njene zvodnice. "Veste, na stranke gledam kot na prazna jajca, ne pa kot na hodeče denarnice," je novinarjem dejala zvodnica Mirjana, z umetniškim imenom Monika.

Bogati Rusi in policisti Posel je bil organiziran prek internetne strani za spremstvo. Cene srečanj so bile od 150 do 500 evrov, za celodnevna druženja tudi več kot tisoč evrov. Dekleta so komunicirala prek mobitelov, posel pa je hitro dobil mednarodne razsežnosti, saj je bilo med strankami mnogo tujcev.

31-letna Alex se je recimo najraje sestajala z Rusom A. M., poslancem ruske dume in predsednikom odbora za informiranje, politiko in komunikacijo. Sestajala sta se v sobi 507 hotela Esplanade v Dubrovniku. Med njenimi strankami je bil tudi namestnik kriminalistične policije v Zagrebu, ki se mora zdaj, ko je bila veriga elitne prostitucije odkrita in organizatorka aretirana, zagovarjati pred svojimi nadrejenimi.

Hrvaška vlada nima nikakršnega namena legalizirati prostitucije oziroma je vsaj dekriminalizirati. Predlog zakona o legalizaciji prostitucije se po vladnih predalih prelaga že od leta 2006. In ne glede na to, da glede na raziskave večina Hrvatov podpira legalizacijo, je malo verjetno, da se bo to res zgodilo.

Ne spreglejte