Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
19.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Hrvaška HDZ Most SDP mandatar Božo Petrov

Natisni članek

Sreda, 23. 12. 2015, 19.19

8 let, 5 mesecev

Hrvaška povolilna limonada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Po dveh mesecih političnih pregovarjanj je Hrvaška končno dobila novega mandatarja, nekdanjega direktorja Plive.

Hrvaška javnost je v zadnjih dobrih dveh mesecih od volitev vsak dan poslušala izjave vodij političnih strank, kdo se s kom pogovarja o sestavi nove vlade. Poleg tega pa so jih mediji obveščali tudi o vsakem telefonskem klicu vsakega politika, ki je sodeloval v povolilni limonadi, ter jih izdatno zalagali s trači. Tako so se dogajale izdaje, prevare, preobrati, pa spet velike ljubezni in nazadnje dramatični preobrat, ki so ga, če gre verjeti medijem, glavni igralci načrtovali že od vsega začetka. Nazadnje so le dobili mandatarja. Tihomir Orešković , dolgotrajni direktor Plive, je skupni mandatar strank HDZ in Most. Predsednica hrvaške vlade Kolinda Grabar Kitarović mu je danes podelila mandat. Trdijo, da je nestrankarski kandidat, a kot je poročal portal Telegram, so iz HDZ že pred tremi meseci klicali Oreškovića, ali bi bil njihov kandidat za mandatarja. Danes je na te pomisleke predsednik HDZ odgovoril, da je mandatar nestrankarski in da so vse drugo natolcevanja.

Milanović: Obveščevalna akcija HDZ A še 24 ur prej je bila situacija popolnoma drugačna. Tedaj sta k predsednici z zbranimi podpisi in neimenovanim nadstrankarskim mandatarjem prikorakala predsednik Mosta in predsednik SDP Zoran Milanović . Božo Petrov , šef Mosta, je po desetih minutah konzultacij pri predsednici vlade dramatično zapustil sestanek in odvihral na sedež stranke.

Uro pozneje je Petrov oznanil, da pogovore z SDP prekinja, kar je Zoranu Milanoviću sporočil kar prek sporočila SMS. Razlog naj bi bil ta, da so iz SDP klicali poslance Mosta in jih novačili za podporo Milanoviću kot premierju. Ta je na tiskovni konferenci dejal, da je to del obveščevalne akcije HDZ, SDP pa so pustili kot nevesto pred oltarjem. Milanović je novinarjem govoril, da mu je vse manj jasno, kaj Most sploh je in kdo vleče niti iz ozadja.

Ženin je medtem že odbrzel k ljubici. Kajti zvečer je za pogajalsko mizo z Mostom ponovno sedel Tomislav Karamarko in v 24 urah so dorekli vse, o čemer so prej razpravljali dva meseca. V 24 urah so tudi pozabili na idejo o tripartitni vladi, pri kateri je Most vztrajal dva meseca, in sestavili koalicijo.

Volivci Mosta želeli nestrankarsko vlado Glavna težava, ki se je pokazala v dolgih pogajanjih, je, da se ne ve natančno, kaj Most pravzaprav želi. Nenehno so ponavljali, da želijo nadstrankarsko vlado narodne enotnosti, kar je pravzaprav edina usmeritev, ki bi lahko prevzeli, saj so njihovi podporniki ideološko razdeljeni.

V včerajšnji anketi Telegrama, ki jo je izvedla agencija Mediana Fides, je 28,1 odstotka volivcev Mosta izjavilo, da bi raje videli vlado Mosta in SDP, 21,4 odstotka pa kombinacijo Most – HDZ. A skoraj polovica jih meni, da se poslanci Mosta ne bi smeli opredelili za nobeno od strank.

"Izginite iz politične scene!" Prav nestrankarska drža je bil magnet za volivce. Zato ni čudno, da so včeraj pred sedežem Mosta ljudje prižgali 15 sveč, češ da je stranka zaradi pakta s HDZ mrtva.

Tudi na Facebooku so njihovi simpatizerji vse prej kot prijazni. "Ste najgloblje dno. Svoj glas sem vam dal, ker ste bili luč na koncu tunela, vi pa ste izigrali hrvaški narod, ker ste hoteli sestaviti vlado s kriminalno organizacijo, ki je pokradla Hrvaško," je zapisal eden izmed njih na strani Mosta.

"Naredite državljanom uslugo ter izginite s politične scene in nam dajte nove volitve. Nimate principov in načel," je zapisala druga volivka Mosta.

Vpliv cerkve na Most Vse glasnejša so tudi namigovanja, da za Mostom stoji hrvaška cerkev, ki tako ali tako ne bi dopustila koalicije z SDP, ter da je bilo vse skupaj le igra. "Veliko vem o politiki in precej prepričan sem, da sta Petrov in Most projekta, za katerima stoji Opus Dei in katoliška cerkev," je dejal upokojeni splitski duhovnik in bivši saborski poslanec Ivan Grubišić . Tomislav Karamarko se je dan po volitvah sestal s kardinalom Josipom Bozanićem , po poročanju 24sata pa naj bi razpravljal prav o tem, kako Petrova usmeriti v koalicijo s HDZ.

Ko je Most želel vlado s SDP, je na profilu na Facebooku siški škof Vlado Košić ostro napadel Most, češ da paktira s komunisti. Ogorčen zapis je po pisanju Telegama zelo prizadel družino Boža Petrova. Petrov je moral zapustiti mašo v Metkovićih, ker ga je tamkajšnji župnik pred vsemi obtožil, da želi levičarjem pomagati na oblast.

Konservativni klan iz Metkovića Znotraj Mosta naj bi bil najbolj vpliven prav klan iz Metkovića, kjer je bil Petrov župan. Mnogi med njimi, tudi Petrov, so bili pred Mostom v stranki Hrast, ki je zdaj zaslovela kot tista, katere predsednik trdi, da so muslimanski otroci drugačni od hrvaških. Med njimi je tudi drugi človek Mosta Nikola Grmoja , zaupen prijatelj Petrova, ki je še v času predvolilne kampanje izjavil, da ga bo "oče ubil, če na oblast ne spravim HDZ".

In HDZ je na oblasti. Konec koncev je HDZ zmagovita stranka volitev. Ustanovna seja sabora, ki se medtem v povolilni kuhinji enkrat ni uspel konstituirati, bo 28. decembra.

Ne spreglejte