Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 11. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Natisni članek

elektronska pošta FBI ameriške volitve Hillary Clinton Donald Trump

Torek, 1. 11. 2016, 11.54

6 let, 6 mesecev

Hillary Clinton: FBI ima dvojne standarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

2

Hillary Clinton | Foto Reuters

Foto: Reuters

Uradniki pravosodnega ministrstva ZDA so zvezni policiji FBI obljubili vso pomoč za čim hitrejši konec preiskave kupa elektronske pošte, ki so ga odkrili na računalniku osramočenega nekdanjega kongresnika Anthonyja Weinerja. Demokrati medtem še naprej napadajo direktorja FBI Jamesa Comeyja.

Direktor FBI James Comey je v petek republikancem v kongresu povedal, da so v nepovezanem primeru odkrili še več elektronske pošte v povezavi z zasebnim strežnikom Hillary Clinton iz časa vodenja State Departmenta, zaradi česar v ekipi, ki vodi kampanjo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa menijo, da ima možnosti za zmago na volitvah. Ankete za zdaj temu ne pritrjujejo, večino od predčasno oddanih 23 milijonov glasov do zdaj pa so oddali demokratski volivci. Med njimi je bil guverner Ohia republikanec John Kasich, ki je na glasovnico vpisal ime senatorja Johna McCaina.

FBI obtožila dvojnih standardov

Clintonova je FBI oziroma direktorja Comeyja obtožila dvojnih standardov, zagotovila, da v tej na novo odkriti elektronski pošti ni nič obremenilnega, in ponovila, da je bila uporaba zasebnega strežnika pošte napaka. Njeni podporniki so odprli sezono lova na Comeyja, James Carville pa je dejal, da Comey skupaj z republikanci in Rusijo spodkopava ameriški demokratični sistem. Kampanja Clintonove opozarja, da FBI ne objavlja nič o preiskavi ruskih vlomov v elektronsko pošto v podporo Trumpu.

Računalnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Elektronsko pošto si je preposlala na osebni račun

FBI je na računalniku Weinerja, nekdanjega newyorškega demokratskega kongresnika, ki je odstopil zaradi pošiljanja fotografij svojega "premoženja" v spodnjicah dekletom po Ameriki, odkrila elektronsko pošto žene Hume Abedin. Weinerja preiskujejo, ker si je opolzko dopisoval s 15-letnico. Ena najtesnejših sodelavk predsedniške kandidatke demokratov Hillary Clinton je v ponedeljek povedala, da si je pošto včasih preposlala na domači računalnik na svoj Yahoojev naslov, da si je dokumente lažje natisnila kot pa z okornega sistema State Departmenta.

Preiskava do volitev ne bo končana

Potem je na to menda pozabila. Samozavest Clintonove lahko izhaja iz dejstva, da na Weinerjevem računalniku ni nič novega, česar FBI ne bi preiskal že poleti, ko je Comey sklenil, da ni nobenih dokazov za kazensko ovadbo zaradi kršenja državnih tajnosti ali česa podobnega. Lahko pa tudi iz dejstva, da preiskava ne bo končana do volitev 8. novembra, ko bo že prepozno. Ameriški pravnik Alan Dershowitz sklepa, da je Comey republikance obvestil o nadaljevanju preiskave tako blizu volitev, ker je prepričan, da ima Clintonova zmago že v žepu, in je menil, da se lahko brez večje škode zanjo zaščiti pred kongresnimi republikanci.

Kampanja se medtem nadaljuje. Podpredsednik ZDA Joseph Biden je v Filadelfiji snubil temnopolte volivce in jih pozval, naj pomagajo premočno poraziti Trumpa, da bodo njegove trditve o nameščenih volitvah letele v prazno. Volivcem je dejal, da ni treba, da imajo radi Clintonovo, vendar pa jo nujno potrebujejo v Beli hiši.

Kako Clintonova svari pred Trumpom

Clintonova si pomaga z oglasom, v katerem nastopa "deklica", ki je leta 1964 v oglasu za demokrata Lyndona Johnsona trgala cvetove marjetice, v ozadju pa je potekalo odštevanje pred jedrsko eksplozijo. Johnson je s tem oglasom svaril, da je glas za republikanca Barryja Goldwaterja glas za jedrski holokavst. V oglasu Clintonove nastopa ista zdaj odrasla deklica po imenu Monique Corzilius Luiz, ki skupaj z drugimi nastopajočimi na podoben način svari pred Trumpom.

Republikanec na svojih zborovanjih Clintonovo zmerja s pokvarjeno in lažnivo kriminalko ter poziva svoje volivce, naj gredo večkrat volit, da bo bolj držalo, v isti sapi pa se priduša nad tem, da menda demokrati volijo večkrat. Za Clintonovo je dejal, da ni dober vzor za njegovega desetletnega sina Barona. V četrtek naj bi mu v predmestju Filadelfije na pomoč priskočila žena Melania, ki naj bi imela govor.

Dobra novica za Trumpa je tudi, da je televizija CNN odpovedala sodelovanje z Donno Brazil, ki je glede na objave WikiLeaksa Clintonovi pred drugim televizijskim soočenjem resnično priskrbela vprašanje, ki so ji ga potem res zastavili. Šlo je za stališče o smrtni kazni.

Za Trumpa bo vroče tudi po volitvah

Veliko drugih dobrih novic pa ni. FBI je začel preiskovati ruske zveze Trumpovega nekdanjega šefa kampanje Paula Manaforta, newyorškega bogataša po volitvah čakata zaslišanji pred sodiščem zaradi tako imenovane Trumpove univerze in zaradi tožbe ženske, ki trdi, da jo je leta 1994 posilil, ko je bila stara 13 let. Spolnega nadlegovanja ali napada ga obtožuje skupaj že 14 žensk. Kmalu ga čaka še tožba podjetja za izvajanje anket, ki trdi, da v Trumpovi kampanji niso poravnali 767 tisoč dolarjev dolga.

Ne spreglejte