Četrtek,
10. 7. 2008,
16.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 10. 7. 2008, 16.29

8 let, 3 mesece

Haaško sodišče oprostilo Boškovskega, Tarčulovskemu 12 let zapora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je oprostilo nekdanjega makedonskega notranjega ministra Ljubeta Boškovskega.

Hkrati pa je nekdanjega policijskega inšpektorja Johana Tarčulovskega spoznalo za krivega in obsodilo na 12 let zapora. Sodišče: Ni dokazov, da j Boškovsi vedel za zločine Tarčulovskega Haaško sodišče ni našlo dokazov, da je Boškovski vedel za zločine makedonske policije pod poveljstvom Tarčulovskega v vasi Ljuboten severno od Skopja avgusta 2001. Prav tako so ugotovili, da mu v skladu z dolžnostmi ni bilo treba sprožiti preiskav dogodkov, v katerih je umrlo sedem albanskih civilistov.

Tarčulovski je kriv uboja, uničenja in okrutnega ravnanja

Sodišče je ob tem ugotovilo, da je Tarčulovski kriv uboja štirih civilistov, brezobzirnega uničenja naselja in okrutnega ravnanja s priprtimi meščani med in po napadu makedonske policije na vas Ljuboten.

Tožilstvo je maja sicer zahtevalo 15 let zapora za Boškovskega, za Tarčulovskega pa 12-letno zaporno kazen. Tako Boškovski kot Tarčulovski sta se v svojem prvem nastopu pred haaškim sodiščem izrekla za nedolžna. Boškovskega so ujeli avgusta 2004 na Hrvaškem, Tarčulovskega pa so marca 2005 v Haag premestili iz Makedonije. Sojenje se je pričelo aprila 2007, zaključilo pa se je maja letos.