Četrtek,
18. 12. 2008,
19.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 12. 2008, 19.04

8 let, 5 mesecev

Gruzija: Napake v vojni z Rusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Preiskava avgustovske vojne med Gruzijo in Rusijo, ki so jo opravili v gruzijskem parlamentu, je pokazala, da sta gruzijska vlada in vojska pri ravnanju v vojni storili "pomembne napake".

V poročilu je preiskovalna komisija zapisala, "da je v Gruziji potekalo dobro pripravljeno in načrtovano posredovanje ruske strani". Komisija pa je hkrati ugotovila "pomembne napake gruzijske vlade pri izvrševanju in upravljanju nacionalne varnosti in pri upravljanju vojske". Sakašvili zagovarja gruzijsko ofenzivo Komisija je predvsem izpostavila, "da gruzijska vlada kljub trdnim obveščevalnim podatkom ni pričakovala in ni bila pripravljena na agresijo tako velikega obsega, kot se je zgodila avgusta 2008". Komisija je med pripravo poročila zaslišala 22 visokih gruzijskih predstavnikov. Pred njo je nastopil tudi gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, ki je zagovarjal gruzijsko ofenzivo na odpadniško pokrajino Južno Osetijo. Kot je dejal, je bila to odločitev, "ki bi jo za zagotovitev varnosti državljanov sprejela vsaka odgovorna vlada".

Tudi večina drugih predstavnikov je zagovarjala gruzijsko ravnanje med vojno. Edina izjema je bil nekdanji gruzijski odposlanec v Rusiji Erosi Kicmarišvili, ki je svoje pričanje izkoristil za vrsto resnih obtožb na račun vlade. Zatrdil je, da je Tbilisi napad na Južno Osetijo in drugo separatistično pokrajino Abhazijo načrtoval mesece pred vojno. Povedal je tudi, da so bili visoki predstavniki v Tbilisiju prepričani, da so za ofenzivo dobili zeleno luč Washingtona.

Vojno preiskuje tudi Evropska unija Svojo preiskavo vojne je v začetku meseca sprožila tudi Evropska unija, ki je izpogajala prekinitev ognja, s katero se je končal petdnevni konflikt. Preiskavo vodi nekdanja posebna predstavnica ZN v Gruziji Heidi Tagliavini. Sklepe te preiskave naj bi predstavili do 31. julija 2009.