Petek,
8. 8. 2008,
8.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 8. 8. 2008, 8.25

8 let

Gruzija in Rusija na robu vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gruzijska vojska je v noči na petek sprožila ofenzivo na separatistično gruzijsko pokrajino Južna Osetija, ki jo močno podpira Rusija.

Rusija je nato na območje poslala svoje okrepitve in pregnala gruzijske sile iz okolice južnoosetijskega glavnega mesta Chinvali ter bombardirala gruzijsko ozemlje. Žrtev spopadov naj bi bilo že več kot tisoč. Sakašvili je pozval k splošni mobilizaciji Gruzijska vojska je po navedbah gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija v nočni operaciji "osvobodila" večji del separatistične pokrajine Južna Osetija, ki je v začetku 90. let prejšnjega stoletja razglasila neodvisnost. Toda medtem so nad Gruzijo že letela ruska letala. Po navedbah Sakašvilija naj bi bombardirala miroljubna gruzijska mesta, zaradi česar je Sakašvili pozval k splošni mobilizaciji. "Stotisoči Gruzijcev bi se morali postaviti skupaj in rešiti Gruzijo," je dejal.

Kasneje so v Južno Osetijo že začeli prihajati ruski tanki. Kot so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva, so ruski tanki in topništvo "uničili" gruzijske položaje okoli Chinvalija, dodatne enote, ki so jih poslali v Južno Osetijo, pa bodo pomagale zaščititi ruske mirovne sile in lokalno prebivalstvo v Južni Osetiji, kjer ima večina prebivalcev rusko državljanstvo.

Padlo je veliko žrtev V spopadih, ki so se vneli med gruzijskimi in ruskimi silami, je po navedbah gruzijskega zunanjega ministrstva padlo več žrtev. Ruska letala naj bi bombardirala tudi gruzijska vojaška letališča, so še sporočili iz Tbilisija. Po poročanju ruskih virov pa je bilo tudi na ruski strani ubitih že najmanj deset vojakov.

Kot je povedal južnoosetijski predsednik Edvard Kokojti, je bilo v Chinvaliju ubitih preko 1400 ljudi in dodal, da številke še preverjajo. "To je že tretji genocid nad osetijskim ljudstvom, ki ga je zagrešila Gruzija," je dejal in za neposredno odgovornost označil Sakašvilija. Sakašvili je povedal, da je bilo doslej v spopadih na gruzijski strani ubitih 30 ljudi.

Medvedjev: Rusija bo zaščitila svoje državljane Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da obstajajo dokazi o etničnemu čiščenju v južnoosetijskih vaseh. Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev pa je v svoji prvi izjavi po zaostritvi nasilja sporočil, da bo Rusija zaščitila svoje državljane in ne bo dovolila, da bi številni smrtni primeri ostali nekaznovani.

Tudi ruski premier Vladimir Putin je obsodil "agresivna dejanja" gruzijskih sil v Južni Osetiji in dejal, da bo Rusija prisiljena v povračilne ukrepe. "Obžalovanja vredno je, da so gruzijske oblasti dan pred odprtjem olimpijskih iger sprožile agresivne akcije v Južni Osetiji," je dejal Putin v Pekingu pred otvoritveno slovesnostjo olimpijskih iger.

Rusija bo prekinila letalsko povezavo z Gruzijo Rusija je napovedala tudi, da bo opolnoči po krajevnem času (ob 22. uri po srednjeevropskem času) prekinila letalsko povezavo z Gruzijo. Moskva se je za podoben korak odločila že oktobra 2006, ko je uvedla prekinitev zračnih, kopenskih in pomorskih povezav med Rusijo in Gruzijo po aretaciji štirih ruskih častnikov, obtoženih vohunjenja v Gruziji.

Sakašvili je vojaško ofenzivo proti Južni Osetiji na drugi strani utemeljil z obvarovanjem ozemeljske celovitosti Gruzije. Kot je še dodal, se bo svet znašel "v težavah", če se bo Rusija zaradi napadov v njegovi državi izognila posledicam. Rusijo je obtožil tudi, da je napade na Gruzijo namerno časovno usklajevala z olimpijskimi igrami na Kitajskem in da je napade pripravljala več let.

Svet poziva h končanju spopadov Mednarodna skupnost je takoj pozvala sprte strani v Gruziji h končanju spopadov. Varnostni svet Združenih narodov v New Yorku nadaljuje nujno zasedanje, ki je na zahtevo Rusije potekalo že v noči na petek. EU je pozvala k takojšnjem končanju sovražnosti v Južni Osetiji in izrazila "izjemno zaskrbljenost" nad dogodki v tej pokrajini. Bela hiša pa je vse vpletene strani v konflikt v Gruziji pozvala, naj krizo rešijo na miren način.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je vpletene strani pozval h končanju spopadov in neposrednim pogovorom. Generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis je pozval k zaščiti civilistov v Gruziji. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pa je posvarila, da je Južna Osetija na pragu totalne vojne in sklicala posebno zasedanje o dogajanju v Južni Osetiji.

MNZ: Slovencem odsvetujemo potovanje v Gruzijo Zaskrbljenost zaradi razmer so izrazili tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu. Spopadi, ki se v zadnjih urah stopnjujejo, resno ogrožajo stabilnost v regiji, zato se tudi Slovenija pridružuje številnim pozivom k prekinitvi ognja, so sporočili z MZZ. Ministrstvo je ob tem slovenskim državljanom do nadaljnjega odsvetovalo potovanje v Gruzijo. O morebitni prisotnosti slovenskih državljanov v Gruziji ministrstvo nima informacij, z izjemo slovenske novinarke, s katero so predstavniki MZZ v stiku.