Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2016,
15.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Grčija protest kmetje Aleksis Cipras davek

Sobota, 13. 2. 2016, 15.59

8 let

Grški kmetje nadaljujejo proteste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Grški kmetje v Atenah nadaljujejo proteste, ki so jih začeli v petek zaradi vladne napovedi višjih davkov in prispevkov v pokojninsko blagajno. V prestolnici se jih je zbralo najmanj 15 tisoč.

Na tisoče kmetov, ki so se jim pridružili tudi številni člani sindikata Pame, mirno protestira na trgu Sintagma pred poslopjem parlamenta v Atenah. Popoldne naj bi se jim pridružili še samostojni delavci, kot so odvetniki, notarji, lekarnarji in podobni poklici.

"Cipras nas je nalagal" Kmetje so v Atene prišli z vseh koncev države. S traktorji še vedno blokirajo več pomembnih prometnih povezav, zaradi česar nastajajo zastoji. "Cipras nas je nalagal. Obljubil je, da ne bo več pritiskal na nas, zdaj pa nam obeša nove davke in višje pokojninske prispevke," je za grško televizijo povedal eden od protestnikov. Kmetje so opoldne ponovno zaprli drugi največji mejni prehod med Grčijo in Makedonijo v bližini Bitole.

V petek jih je policija razgnala s solzivcem V petek so protestniki metali kamenje v zgradbo ministrstva za kmetijstvo, zato jih je policija razgnala s solzivcem. Kmetje kljub temu vztrajajo na protestih in številni so noč preživeli v šotorih pred parlamentom.

Najvišje pokojnine bi znižali na 2.300 evrov Grški premier Aleksis Cipras želi z načrtovano pokojninsko reformo zmanjšati najvišje pokojnine s trenutnih 2.700 evrov mesečno na 2.300 evrov. Prav tako želi uvesti nove minimalne zajamčene pokojnine v višini 384 evrov in povečati prispevke za socialno varnost tako delodajalcev kot delavcev. Za kmete je predvideno zvišanje prispevkov za pokojninsko blagajno s sedmih na 20 odstotkov in davka na dohodek s 13 na 26 odstotkov. Grčija mora pri državnih izdatkih za pokojnine skladno z dogovorom z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov.

Ne spreglejte