Ponedeljek,
2. 2. 2009,
16.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2009, 16.25

8 let, 5 mesecev

Grška policija s solzivcem razgnala kmete, namenjene na protestni shod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Grška policija je skušala več kot tisoč kmetom preprečiti iztovorjenje traktorjev s trajektov, ko so prispeli na celino, da bi se udeležili protestnega shoda in od vlade zahtevali finančno pomoč.

Kmetje so poudarili, da se nameravajo s traktorji odpeljati pred poslopje ministrstva za razvoj v središču Aten. Kljub temu, da je območje v pristanišču obkolila policija, so protestniki policijski ščit skušali predreti, zaradi česar je prišlo do incidenta, v katerem sta bili dve osebi ranjeni. Medtem so predstavniki grških oblasti sporočili, da bodo protestnikom shod v prestolnici dovolili le v primeru, da bodo tja prispeli peš.

Blokade cest naj bi povzročile ogromno škodo Grški kmetje zaradi nizkih odkupnih cen pridelkov protestirajo že dva tedna in od grške konservativne vlade zahtevajo pomoč. Med drugim so v preteklih dneh s traktorji blokirali promet na glavnih avtocestah po državi in tako preprečili izvoz in uvoz iz mnogih držav. Blokade cest naj bi po navedbah grških gospodarstvenikov povzročile ogromno škodo. Večina blokad je bila odpravljena šele potem, ko je vlada kmetom obljubila 500 milijonov evrov vreden paket pomoči. Slednjega mora sedaj potrditi še EU.

Kmetje kljub temu v luči vse nižjih odkupnih cen pridelkov in vedno manjše pomoči s strani EU zahtevajo tudi znižanje davkov in dodatno denarno pomoč s strani vlade. Ocenjujejo namreč, da je njihov prihodek v zadnjih desetih letih upadel za več kot četrtino. Vlada je kljub temu poudarila, da več kot obljubljenega pol milijarde evrov "težkega" paketa pomoči zaradi finančne krize kmetom ne more ponuditi.

Prihaja do vse večjega pritiska na grško vlado Sicer pa kmetje niso edini, ki pritiskajo na vlado premiera Kostasa Karamanlisa. Ta je namreč postala tarča kritik tudi zaradi vse višje stopnje brezposelnosti, vse večje nezadovoljstvo med Grki pa vlada tudi zaradi vse nižjih plač.