Torek,
27. 8. 2024,
19.00

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56
gasilci požar Hrvaška Dalmacija Split

Natisni članek

Torek, 27. 8. 2024, 19.00

1 ura, 42 minut

Požar v okolici Splita. Na terenu 160 gasilcev, branijo hišo za hišo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,56

Potem ko je sinoči zaradi udara strele zagorelo v bližini kraja Žrnovnica, se je ogenj danes popoldne razširil na območje Srinjina. Na območje požara so napotili dodatne gasilske enote, so po poročanju Slobodne Dalmacije sporočili iz Županijskega gasilsko-operativnega centra Split. Ogenj je zajel oljčne nasade, ljudje v strahu podirajo drevesa okoli svojih hiš, da bi preprečili širjenje uničujočih zubljev. Požar na območju Žrnovnice je še vedno aktiven, na terenu je okoli 160 gasilcev in pred njimi je dolga noč. 

Trenutno se stanje v Žrnovnici umirja, a so razmere precej hujše v kraju Donje Sitno, kamor so napotili dodatne enote. V večernih urah so za ves promet zaprli cesto Žrnovnica - Donje Sitno.

Gašenje je v popoldanskem času na tem območju oteževal tudi veter.

Požar na območju Žrnovnice je izbruhnil že popoldne, je sporočila hrvaška gasilska zveza. Sprva se je zdelo, da je požar pod nadzorom, a se je zaradi maestrala znova razplamtel, so povedali splitski gasilci. 

Za pomoč pri gašenju so aktivirali letala, cesta Žrnovnica-Srinjine pa je zaprta. Ogenj se širil proti vrhu hriba, kjer pa so številni daljnovodi, zato so lahko kanaderi vodo spuščali le s precejšnje višine, kar zmanjšuje učinkovitost gašenja.

Zgorelo je celotno severno pobočje hribovja Perun, ogenj pa se je od tam razširil na območje Barbarića, kjer je zagorelo že sredi noči, ogenj pa se je povsem približal hišam. Ognjeni zublji so uničili tudi gasilsko vozilo. Čeprav naj hiše ne bi bile neposredno ogrožene pa so domačini otroke preventivno umaknili iz hiš. Prebivalci nosijo zaščitne maske, saj sta dim in pepel nevzdržna. 

Razmere so težke, obstaja nevarnost, da se bo ogenj spustil s Peruna do naselja Podstrane.

Gasilci rešujejo hišo za hišo, kanaderov ni več. Prebivalce prosijo, naj ostanejo v hišah in pazijo svoje otroke, je v Dnevniku Nove TV povedal poveljnik gasilskega društva Žrnovnica Tomislav Mihanović.

Pri gašenju so sodelovali štirje kanaderji in 92 gasilcev s 30 vozili, dodatno pa so angažirali gasilske enote z operativnega območja Makarska.Poleg lokalnih enot pomagajo tudi gasilci intervencijskih gasilskih enot iz Zadra, Splita in Šibenika ter gasilci iz Ličko-senjske, Šibensko-kninske in Zadarske županije ter Zagreb, so sporočili iz hrvaške gasilske skupnosti.

Požar Hrvaška Srinjine | Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL Požar Hrvaška Srinjine | Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Požar London
Novice V Londonu zaradi ogromnega požara iz bloka evakuirali več kot sto ljudi #video
Požar avtomobili
Novice V podtaknjenem požaru v Rovinju ogenj uničil avtomobil v lasti Slovenca
Požar na Komarči
Novice Požar na Komarči pogasili
Novice Pri Kočevski Reki znova zagorelo #video
požar v marini v Medulinu
Novice Znano je, kdo je v Medulinu podtaknil požar, v katerem je zgorelo 22 plovil