SiolNET. Novice Svet
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francozi bodo prepovedali grelce v lokalih

1,26

termometer

Pariz lokal |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francoska vlada namerava prepovedati grelce v lokalih v zimskih mesecih. S tem želi predsednik Emmanuel Macron nadaljevati prehod v gospodarstvo z manj emisij ogljikovega dioksida in porabe energije.

Ukrep v veljavo še ne bo stopil takoj, ampak je napovedan za konec prihodnje zime, saj je gostinski sektor v času epidemije covid-19 doživel velik udarec in bodo gostinci tako imeli več časa za prilagoditev.

"S tem bomo končali prakse, ki so vodile v popolnoma neupravičeno rabo energije," je za francoske medije dejala okoljska ministrica Barbara Pompili.

Nemčija Posel danes Nemški BDP v drugem četrtletju upadel za 10,1 odstotka

70 odstotkov pariških teras ogrevanih

Emmanuel Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters Nekatera francoska mesta prepoved grelcev na terasah lokalov in barov že poznajo. Eden takšnih je Rennes, kjer so že letošnjega januarja prepovedali uporabo grelcev na terasah lokalov. Francozi ocenjujejo, da ima Francija najmanj 12.500 ogrevanih teras. Po nekaterih ocenah ima grelce 70 odstotkov pariških lokalov.

Po oceni Thierryja Salomona iz združenja NegaWatt, ki si prizadeva za manjšo odvisnost od fosilnih in jedrskih energij, ogrevanje 75 kvadratnih metrov s plinom od novembra do marca oddal toliko CO2, kot avtomobil, ki bi trikrat obkrožil Zemljo.

Obljuba Macrona po protestih rumenih jopičev

Ukrep je sicer del večjega paketa okolijskih ukrepov v državi, ki bodo spodbujale tudi lastnike stavb k izboljšanju izolacije in posodobitvi ogrevalnih sistemov, ki bi počasi izločili peči na premog in kurilno olje.

Nekateri ukrepi so neposredno povezani z obljubami, ki jih je Macron obljubil po protestih rumenih jopičev leta 2019, da bo uravnotežil ekonomsko politiko z dolgoročnimi okoljskimi cilji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin