SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francija bo varčevala pri protokolu

3

termometer

Med varčevalnimi ukrepi, ki so prizadeli tudi francosko vojsko, je zmanjšanje elitne enote, ki ima po mnenju računskega sodišča zgolj protokolarno vlogo.

Francoska republiška garda, ki šteje 2.859 zaposlenih, tako vojakov kot civilistov, Francijo vsako leto stane 280 milijonov evrov. Uradno naj bi 69 odstotkov proračuna porabili za varovanje večjih javnih zgradb, kot so Elizejska palača predsednika Francoisa Hollanda, premierjev Hotel de Matignon ter stavbi senata in narodne skupščine.

A francosko računsko sodišče ugotavlja, da je vloga republiške garde v resnici predvsem protokolarna. "Ob organiziranem napadu ali vdoru v katerokoli od teh stavb bi bili statični stražarji nezmožni upora," menijo na sodišču.

Notranji minister Manuel Valls je sicer dejal, da se strinja s pregledom porabe za varnost teh stavb, vendar opozarja, da gre za še posebej ranljive stavbe v primeru terorizma.

Francija namerava v okviru doseganja ciljev EU-ja javno porabo zmanjšati za okoli 10 milijard evrov, zaradi česar so francoski ministri že sprejeli 30-odstotno znižanje plač. Hollande je na dražbo poslal na stotine vrhunskih vin iz vinske kleti v Elizejski palači, ki jih bo nadomestil s cenejšimi vini.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin