Sreda,
22. 8. 2012,
10.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 22. 8. 2012, 10.16

8 let, 5 mesecev

FOTO: Operacija Zamrznjeni Dumbo uspela!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V živalskem vrtu Schönbrunn je uspela oploditev afriške slonice Tonge s semenom samca, ki živi na prostem v Južni Afriki. Gre za prvo uspešno umetno oploditev slona z zamrznjeno spermo na svetu.

Zarodek – spola mu za zdaj še ne morejo določiti – je trenutno star devet mesecev, velik pa približno 20 centimetrov. Na njegovo rojstvo bo treba še nekoliko počakati, saj brejost pri slonicah traja kar 22 mesecev.

Kako do semena? Samca, ki živi v južnoafriškem rezervatu Phinda Private Game Reserve, so morali veterinarji najprej uspavati, seme pa so mu odvzeli z električnim spodbujanjem. Na umeten način so novembra lani uspešno oplodili 26-letno slonico Tongo iz dunajskega živalskega vrta.

Zakaj odločitev za umetno oploditev? Živalski vrtovi se z uporabo zamrznjenega semena izognejo tako logističnim težavam kot tudi visokim stroškom, saj se lahko zamrznjeno seme dlje časa hrani in uporabi ob najprimernejšem času. Prav tako se uporabi nov genetski material živali iz divjine, saj je razmnoževanje slonov v živalskih vrtovih zaradi majhnega števila plodnih samcev omejeno, s tem pa je zmanjšana tudi genetska raznovrstnost. Kot poudarja direktorica živalskega vrta Schönbrunn, Dagmar Schratter, je umetna oploditev z zamrznjenim semenom samca iz divjine priložnost, da obogatimo genetsko raznovrstnost slonov v živalskih vrtovih in s tem zaščitimo vrsto.

V Operaciji zamrznjeni Dumbo, kot so šaljivo poimenovali postopek oploditve, so poleg dunajskega sodelovali še živalski vrtovi iz Berlina, Beauvala in Pittsburgha. Umetna oploditev slonov s svežim semenom sicer poteka že vse od leta 1998 in je bila prvič uspešna leto pozneje, prav tako na Dunaju. V 15 letih, v katerih so zabeležili le dva neuspešna primera oploditve z zamrznjenim semenom, se je skotilo skupno 40 mladičev afriških in azijskih slonov. Znanstveniki so prepričani, da bo ta revolucionarna metoda pripomogla k ohranjanju različnih ogroženih živalskih vrst.