Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 12. 2019,
12.51

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Natisni članek

Finska vlada Antti Rinne

Torek, 3. 12. 2019, 12.51

4 leta, 4 mesece

Finski premier Rinne odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Antti Rinne | Foto Reuters

Foto: Reuters

Finski premier Antti Rinne je zaradi spora z najpomembnejšimi koalicijskimi partnerji odstopil s položaja. Po le šestih mesecih na premierskem stolčku je danes predsedniku Sauliju Niinistöju podal odstop svoje vlade, ki ga je predsednik sprejel. Ministrica za promet Sanna Marin je že izrazila pripravljenost, da začasno prevzame premierski položaj.

Spor v finski vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo socialdemokrati, Stranka centra, zeleni, levica in švedska ljudska stranka, je izbruhnil s krizo v finski pošti, ki se je sprva zdela neškodljiva. Zaostril se je v ponedeljek zvečer, ko je Stranka centra – druga največja vladajoča stranka – sporočila, da je izgubila zaupanje v enega od predstavnikov vlade. Čeprav pri tem ni poimensko omenila Rinneja, je bilo jasno, da misli njega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stranka centra želi, da vlada ostane, a ne s socialdemokratom Rinnejem na čelu. Ta stranka razmišlja o umiku podpore vladajoči koaliciji, kar bi lahko imelo za posledico predčasne volitve. Finska sicer v drugi polovici letošnjega leta predseduje Svetu EU.

Težave so se začele s pošto

Finska | Foto: Reuters Foto: Reuters Težave so se začele z načrti državne pošte, da okoli 700 zaposlenim, ki razvrščajo pakete, dá v podpis nove pogodbe z nižjimi plačami. Zaposleni na pošti so s stavko dosegli, da jim sporne pogodbe ni bilo treba podpisati.

Ministrica iz vrst socialdemokratov Sirpa Paatero – pristojna za upravne reforme – se je znašla pod pritiskom zaposlenih na pošti in politikov, ki so hoteli od nje izvedeti, ali je vlada v pogajanjih s pošto odobrila reformo pošte. Ministrica je podala nekaj nasprotujočih si izjav, nato pa je posredoval premier, ki je zanikal, da bi vlada odobrila reformni načrt pošte. Naslednji dan je predsednik nadzornega odbora pošte Rinneja obtožil, da laže.

Rinne je nato sporočil, da ministrica Paatero odstopa. A nato se je nanj usul plaz kritik, da je ta ukrep nezadosten in da prihaja prepozno.

Marinova je pripravljena začasno prevzeti položaj

Ministrica za promet in Rinnejeva namestnica v vrhu socialdemokratov Sanna Marin je že izrazila pripravljenost začasno prevzeti premierski položaj.

Politični analitik Sini Korpinen je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil, da se bo vladajoča koalicija obdržala, saj padec vlade ni v interesu nobene od strank. Še posebej si padca vlade in predčasnih volitev ne želijo v Stranki centra, ki ji ankete napovedujejo slabši rezultat kot na prejšnjih volitvah. "Najverjetnejši scenarij je, da bodo še naprej izvajali enak vladni program, a z nekaterimi zamenjavami na ministrskih položajih," meni analitik.

Ne spreglejte