Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2013,
0.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spanje

Petek, 28. 6. 2013, 0.02

8 let

Finski dojenčki spijo v kartonastih škatlah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državna pomoč finskim novorojenčkom je že 75 let enaka - kartonska škatla, ki je lahko postelja ali škatla za igrače.

Na finskem so se v 30. letih 20. stoletja odločili, da bodo vsem nosečnicam podarili paket dobrodošlice za dojenčka. Ne gleda na status, premoženje ali narodnost je paket za vse enak. Vsebuje nekaj bodijev, spalno vrečo, pripomočke za kopanje, plenice, posteljnino in majhno vzmetnico, vse skupaj pa je v kartonasti škatli. Čeprav imajo matere možnost, da namesto paketa izberejo denar – približno 140 evrov –, jih 95 odstotkov izbere paket. Tako je ta škatla postala prva posteljica na tisoče Fincem.

Mnogi so prepričani, da je ravno ta škatla pripomogla k temu, da ima Finska enega najnižjih odstotkov smrti novorojenčkov. "Ne le da je paket materam z nižjimi dohodki zagotovil osnove predmete za nego otroka, ob registraciji za paket so morale vse nosečnice tudi obvezno na pregled, in to že od četrtega meseca nosečnosti naprej," je za BBC razložila Heidi Liesivesi iz finskega centra za socialno delo.

Leta 1930 je bila Finska revna država, kjer je bila smrtnost novorojenčkov 65 na tisoč rojenih. Toda v naslednjih desetletjih je smrtnost hitro padala. Poleg obveznih pregledov nosečnosti je k temu pripomoglo tudi univerzalno zdravstveno zavarovanje za vse, ki so ga uvedli v 60. letih.

Škatla, ki združuje generacije Kartonasta škatla je postala simbol finskih mater, ki se prenaša iz generacije v generacijo. "Pričakovanje paketa je bilo razburljivo. Iskat sem ga šla na pošto in vsi domači so želeli videti, kakšne barve so obleke v škatli," se svojega prvega paketa spominja 49-letna Reija Klemetti, mati šestih otrok.

Njena zdaj 78-letna tašča se je ob svojem prvem od štirih otrok zanašala prav na stvari, ki jih je dobila v paketu. Pred tem sploh ni vedela, kaj potrebuje ob prihodu novorojenčka. Zdaj to izkušnjo delu tudi z Reijino hčerko, 23-letno Soljo, ki je pravkar prevzela paket za svojega prvega otroka.

Obleke v škatli se vsako leto spremenijo. "Lahko je ugotoviti, katerega leta je bil rojen kakšen otrok, saj se na fotografijah prepozna obleke iz tistega leta," meni 35-letna Titta Vayrynen, mati dveh otrok.

Za mnogo družin je oprema v paketu še vedno nujna, saj bi jim bila sicer nedosegljiva. Za mnoge druge, kot za Titto, pa je bil paket prihranek denarja. Ker je v nosečnosti veliko delala, ni imela časa, da bi primerjala cene opreme v trgovinah, tako da se je zanesla na paket.

"V nedavnem poročilu Združenih narodov so bile finske matere razglašene za najsrečnejše na svetu. Škatla z opremo je že ena od teh stvari, ki nas delajo srečne. Celo zdaj, ko javne službe krčijo sredstva, je škatla ostala," meni Titta. Ko je rodila drugega otroka, se je raje odločila za denarno nadomestilo, saj je novorojenček dobil obleke od starejšega brata.

Vsebina škatle se spreminja Obleke v paketu so zbrane tako, da jih lahko nosijo deklice ali dečki. Na začetku je bilo v paketu namesto oblek blago, saj je bila takrat navada, da so matere same sešile obleke za novorojenčke. Med drugo svetovno vojno so tkanine potrebovali za vojsko, zato je bila v paketu papirnata posteljnina.

Leta 1968 so paketu dodali spalno vrečo, naslednje leto pa prvič plenice za enkratno uporabo. Bombažne plenice so se v škatlo spet vrnile leta 2000, takrat zaradi okoljevarstvenih razlogov. Iz paketa so odstranili tudi dude in stekleničke, da bi ženske spodbudili k dojenju.

Toda vsa leta je preživela kartonasta škatla, ki je postala simbol ideje o enakosti in skrbi za otroke.

Ne spreglejte