Sreda,
30. 3. 2011,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 30. 3. 2011, 13.20

8 let

Evropski poslanec Mölzer sprašuje EU o varnosti Neka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropski poslanec iz Avstrije Andreas Mölzer je na Evropsko komisijo in Svet EU naslovil vprašanje o varnosti Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Mölzer dvomi, da Nek ustreza vsem varnostnim standardom, opozarja pa tudi na nevarnost odlagališča jedrskih odpadkov v okolici Krškega.

Zanima ga tudi, kakšni so veljavni varnostni standardi glede potresne varnosti Mölzerja, ki je v Evropskem parlamentu samostojni poslanec, zanima stališče evropskih institucij do tega, da Slovenija ne izpolnjuje svoje zaveze iz pristopnih pogajanj z EU, da se bo na srednji rok odpovedala pridobivanju električne energije iz jedrskih virov. "Zanimivo bi bilo tudi izvedeti, ali so na ravni EU predvideni pogovori o načrtovanem podaljšanju obratovanja in razširitvi Neka," je pojasnil poslanec. Zanima ga tudi, kakšni so veljavni varnostni standardi za nuklearke glede potresne varnosti.

"V primeru nesreče v Neku radioaktivni oblak ne bi ogrozil le Avstrije, temveč tudi Italijo in Madžarsko," poudarja poslanec. Opozarja tudi na nevarnost odlagališča jedrskih odpadkov v okolici Krškega, ki je tako kot sama elektrarna na potresno ogroženem območju.

Vprašanje varnosti in morebitnega zaprtja Neka je v javnosti znova postalo odmevno ob nesreči v japonski nuklearki Fukušima, ki je sledila silovitemu potresu in cunamiju 11. marca.

Poziv k zaprtju nuklearke K zaprtju nuklearke v Krškem še posebej glasno pozivajo v Avstriji. Deželni zbor avstrijske Koroške je ta mesec zahteval čim prejšnje zaprtje Neka in zagrozil, da bo od avstrijske vlade zahteval veto na vstop Hrvaške v EU, če bo ta država nasprotovala zaprtju.

Voditelji EU so na vrhu unije prejšnji teden v luči jedrske krize na Japonskem podprli izvedbo celovitih in preglednih preskusov varnosti vseh jedrskih elektrarn v EU. Evropski parlament pa bo prihodnji teden na plenarnem zasedanju v Strasbourgu obravnaval resolucijo proti jedrski energiji.