Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 6. 2014,
12.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa Marine Le Pen Angela Merkel Vladimir Putin

Sreda, 4. 6. 2014, 12.31

6 let, 6 mesecev

Evropa je protidemokratična pošast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marine Le Pen ne skopari s kritičnimi izjavami na račun Evrope in Nemčije

Marine Le Pen je stranko svojega očeta Nacionalna fronta popeljala do zmagovitih evropskih volitev – v Franciji so dobili 25 odstotkov glasov. V novem sklicu evropskega parlamenta bodo imeli 24 poslancev in bodo četrta najbolj številčno zastopana stranka, tik za nemškimi Krščanskimi in Socialnimi demokrati ter italijansko Demokratično stranko. Napoveduje, da bodo skupaj z drugimi podobnimi strankami organizirali parlamentarno skupino evroskeptikov.

V nedavnem intervjuju za nemški časopis Der Spiegel pa je Francozinja brez dlake na jeziku razpravljala tudi o Nemčiji, svoji jezi na Angelo Merkel, svoji ljubezni do Vladimirja Putina in o Evropi brez priseljencev.

Noče evropske Sovjetske zveze Eno izmed najbolj izpostavljenih vprašanj tako pred kot po volitvah je, zakaj si stranka, ki ne podpira Evropske skupnosti, sploh želi v Evropski parlament. Le Penova je na vprašanje, ali želi uničiti Evropo, odgovorila, da ne: "Želim uničiti Evropsko skupnost, ne pa Evrope. Verjamem v Evropo nacionalnih držav. Verjamem v Airbus in Ariane, v Evropo, ki temelji na sodelovanju. Nočem pa evropske Sovjetske zveze."

Zatrdila je, da je Evropa v vojni, saj so države v sovražnih odnosih. "Gospa Merkel ne more potovati v evropske države, ne da bi jo pri tem varovala policija. To nikakor ni bratstvo," je zatrdila. Zato bo šla v Bruselj in se bojevala proti "Evropski skupnosti, ki je zelo škodljiva protidemokratična pošast". Preprečiti želi, da bi se EU še naprej mastila in debelila na račun nacionalnih držav.

Nasprotovanje nemškemu vplivu je povezano tudi s stališčem Nacionalne fronte do priseljencev. Čeprav Le Penova trdi, da ni ksenofoba, saj nikogar ne sovraži, se močno zavzema, da bi Evropa ustavila priseljenski val: "Če imamo milijone nezaposlenih, si ne moremo privoščiti še priseljencev."

Merklova naj bo previdna Kot največjega sovražnika Francije opisuje Nemčijo in Angelo Merkel, a dodaja, da za to, da Nemci branijo svoje interese, ne more kriviti njih, temveč le francoske politike, ki ne branijo francoskih interesov: "Nemčija je postala ekonomsko središče Evrope, ker so drugi voditelji prešibki. Toda Nemčija ne sme nikdar pozabiti, da je Francija politično središče Evrope. To, kar se zdaj dogaja v Franciji, se bo v prihodnosti dogajalo v drugih evropskih državah: velik povratek nacionalnih držav."

Angeli Merkel pa sporoča, naj bo previdna, saj prevečkrat skuša svojo politiko vsiliti drugim državam. "Sicer pa spoštujem voditelje, ki zagovarjajo interese svoje države," je kljub vsemu vsaj malce pohvalila Merklovo.

Putina spoštuje Podobno kot goji občudovanje do Merklove, ga tudi do Putina. "Spoštujem ga, ker ne dopusti, da bi mu druge države narekovale odločitve. Zato vedno deluje v korist Rusije in Rusov." Putin se ji nikakor ne zdi nedemokratičen voditelj in je bil izvoljen na volitvah, kar pa zadeva svobodo govora v Rusiji, pa meni, da te ni niti v Evropi niti v Franciji, kjer je "90 odstotkov novinarjev levičarjev".

Le Penova se tudi ne strinja s trenutno politiko Evropske skupnosti do Ukrajine in Rusije. Zavzema se namreč za federalno Ukrajino: "Evropska skupnost je prilila olje na ukrajinski ogenj, ko je državi ponudila partnerstvo, vedoč, da je razdeljena na vzhodni in zahodni del."

Francija bo vodja novega sveta Marie Le Pen, ki je pred dnevi z objavo vročega selfieja zanikala, da bi se razšla s svojim partnerjem in podpredsednikom stranke Louisem Aliotom, je ostra tudi do Amerike. Obtožuje jo prevelikega vmešavanja v Evropo, saj evropske države nikakor ne morejo vzpostaviti svojega vidika zunanje politike, ker vse gledajo skozi oči ZDA.

"Zavzemam se za multipolarni svet, kjer bi Francija ponovno prevzela pozicijo vodje neodvisnih držav, na katere ne bi vplivale ne ZDA, ne Rusija, ne Nemčija. Nihče ne sme biti ne gospodar ne suženj," je intervju v Der Spieglu končala francoska političarka.

Ne spreglejte