Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2021,
8.29

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

Natisni članek

Rusija Evropska unija

Sobota, 1. 5. 2021, 8.29

2 leti, 11 mesecev

EU ruskim oblastem: "To dejanje je nesprejemljivo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

9

evropska unija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropska unija je najostreje obsodila "neupravičeno in nesprejemljivo" odločitev ruskih oblasti, da prepove vstop v Rusijo osmim državljanom EU, med njimi tudi predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju in podpredsednici Evropske komisije Veri Jourovi. Poudarila je, da si pridržuje pravico sprejema ustreznih ukrepov.

Predsedniki institucij EU - parlamenta, Evropskega sveta in Evropske komisije - David Sassoli, Charles Michel in Ursula von der Leyen so v skupni izjavi najostreje obsodili rusko odločitev, so sporočili iz Bruslja.

"To dejanje je nesprejemljivo, brez pravne podlage in povsem neutemeljeno. Usmerjeno je neposredno na Evropsko unijo, ne samo na zadevne posameznike," so poudarili, potem ko je Rusija v petek vstop v državo ob Sassoliju in Veri Jourovi prepovedala tudi šestim visokim uradnikom EU iz Nemčije, Francije, Švedske, Latvije in Estonije.

Odločitev pomeni "zadnji, presenetljiv izraz tega, da se je Rusija odločila za konfrontacijo z EU, namesto da bi se strinjala, da bo popravila negativno smer naših dvostranskih odnosov," so ocenili in izpostavili, da si "EU pridržuje pravico sprejema ustreznih ukrepov v odgovor ruskim oblastem".

Vera Jourova
Novice Rusi prepovedali vstop v državo komisarki in predsedniku evropskega parlamenta

Rusija prepoved uvedla kot povračilni ukrep

Rusija je v petek omenjeno prepoved uvedla kot povračilni ukrep oziroma odgovor na marčevsko odločitev EU, da s prepovedjo vstopa v unijo kaznuje šest visokih ruskih uradnikov zaradi njihove vloge pri aretaciji ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

V Moskvi so ob tem znova ostro kritizirali sankcije, ki jih sprejema Bruselj, in mu očitali netenje protiruske histerije. "EU nadaljuje politiko nelegitimnih enostranskih sankcij proti ruskim državljanom in organizacijam," je ocenilo zunanje ministrstvo v Moskvi.

Kot so še dodali, Evropska unija zavrača vse poskuse Rusije, da bi spore rešili z dialogom. Namesto tega se zateka k dejanjem, "ki ne puščajo nobenega dvoma, da je njihov resnični cilj za vsako ceno zavreti razvoj naše države".

Navalni, ki je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom v Rusiji, prestaja dvoinpolletno zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. Zaradi njegove zastrupitve in kasnejše aretacije sta EU in ZDA proti Rusiji uvedli že več sankcij.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v četrtek v luči ločenega diplomatskega spora med Rusijo in Češko države članice EU pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Ne spreglejte