SiolNET. Novice Svet
9,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je Erdogan sprožil novo migrantsko krizo? Slovenija: Smo pripravljeni. #video #foto

9,76

termometer

begunci, migranti, Turčija
Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bo migrantom, ki so trenutno v Turčiji, pustil potovati proti Evropi, piše STA. Kot je poudaril v Istanbulu, Turčija ne zmore več pritiska novega migrantskega vala iz Sirije. Države na migrantski poti se že odzivajo.

Če bi prišlo do sprememb v migracijah, bo policija temu prilagodila svoje delo, so za STA zagotovili na policiji. Na notranjem ministrstvu so medtem zagotovili, da je država na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje pripravljena.

Policija sproti spremlja dogajanje na meji in si z drugimi državami izmenjuje informacije. Tako se lahko prilagajamo spreminjajočim se razmeram, so zagotovili.

migranti, begunci, Grčija, Turčija Foto: Reuters

Z notranjega ministrstva so popoldne za STA sporočili, da razmere na področju nezakonitih migracij v Turčiji in celotni regiji spremljajo in da so v rednih stikih ter si izmenjujejo informacije s sosednjimi državami, državami v regiji in tudi na ravni EU. Poudarili so tudi, da policija razmere na področju nezakonitih migracij obvladuje.

"Na morebitno povečanje nezakonitih prehodov državne meje smo pripravljeni, za to imamo pripravljene različne aktivnosti in ukrepe, ki jih bomo prilagajali razmeram na terenu," so še zagotovili na ministrstvu.

Erdogan: Odprli smo vrata

"Kaj smo naredili v petek? Odprli smo vrata," je dejal Erdogan v prvi izjavi, potem ko je bilo v Turčiji v četrtek ubitih 33 turških vojakov. "Teh vrat ne bomo zaprli, ker mora Evropska unija držati svoje obljube," je dodal.

Turški predsednik, ki državi vlada s trdo roko, je migrante že večkat uporabil za pritisk proti Evropi, ki izdatno financira begunska taborišča v Turčiji. Turški predsednik, ki državi vlada s trdo roko, je migrante že večkat uporabil za pritisk proti Evropi, ki izdatno financira begunska taborišča v Turčiji. Foto: Reuters

Da so turške oblasti odprle mejo z Evropo, je več turških medijev poročalo že v petek. A na zunanjem ministrstvu v Ankari so te navedbe zavrnili.

Po besedah turškega predsednika se je na mejah Turčije z državami Evropske unije od petka nakopičilo 18 tisoč migrantov. Danes bi njihovo število lahko doseglo že 30 tisoč, je še dejal Erdogan.

Grčija je potrdila, da na turško-grško mejo prihaja vse več migrantov, ki jim skušajo preprečiti vstop v državo in s tem v EU, piše STA.

Spopadi s policijo

Na meji med Grčijo in Turčijo so izbruhnili spopadi med več tisoč migranti in policijo. Policisti so proti migrantom, ki so se zbrali ob mejnem prehodu v turški provinci Edirne, uporabili solzivec, migranti so v odgovor na policiste metali kamenje.

Nemška tiskovna agencija dpa je poročala, da so grški obmejni policisti in posebne enote policije pri mejnem prehodu Kastanies/Pazarkule že ponoči migrantom skušali preprečiti vstop v državo tudi s solzivcem. Nekaterim migrantom je uspelo mejo kljub temu prečkati čez reko v gumijastih čolnih, piše STA.

migranti, begunci, Grčija, Turčija Foto: Reuters

V Grčiji preprečili vstop štiri tisoč migrantom

Grška vlada se je zaradi vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, danes dopoldne sešla na kriznem zasedanju. Tiskovni predstavnik grške vlade je po srečanju sporočil, da je Grčija štiri tisoč migrantom, ki so prišli iz Turčije, preprečila, da bi nezakonito vstopili na njeno ozemlje.

Grški minister za obrambo Nikos Panagiotopulos je danes za grški radio Skai zatrdil, da bo Grčija še naprej okrepljeno nadzorovala mejo s Turčijo ter vztrajala pri prepovedi nezakonitih migracij v Evropo. Minister Ioanis Plakiotakis, pristojen za obalno stražo, pa je sporočil, da je Grčija poostrila tudi nadzor v Egejskem morju v ožini blizu obale Turčije, piše STA.

Tudi Bolgarija, druga članica EU, na katero meji Turčija, je že v petek tako kot Grčija okrepila nadzor na meji s Turčijo. Ob tem je sporočila, da je pripravljena, da na mejo po potrebi pošlje tisoč vojakov.

Erdogan Novice Erdogan: V Turčijo prihaja četrt milijona novih migrantov

Erdogan je o tem, da Turčija ne zdrži pritiska migrantov, po telefonu obvestil tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana, je v petek zvečer sporočil urad madžarske vlade za medije. Orban je po pogovoru sklical srečanje z nekaterimi ministri, pristojnimi za varnost, ki so odločili, da mora Madžarska okrepiti nadzor svojih meja, še posebno pozornost pa posvetiti razvoju dogodkov na balkanski migrantski poti, piše STA.

migranti, begunci, Grčija, Turčija Foto: Reuters

"Srbija ne bo dopustila, da bi bila parkirišče ali čakalnica za migrante"

Južna soseda Madžarske, Srbija, pa je sporočila, da ne bo dopustila, da bi bila "parkirišče ali čakalnica za migrante". Srbski predsednik Aleksandar Vučić in zunanji minister Ivica Dačić sta v ločenih izjavah za javnost poudarila, da bo Srbija do migrantov pokazala solidarnost, spoštovanje, dobroto in gostoljubje, da pa bo obenem zaščitila svoje državne interese, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Če kdo misli, da bo treba v Srbijo v nekem trenutku strpati sto, 150 ali 200 tisoč migrantov, mu sporočam, da se to ne bo zgodilo, je poudaril Vučić v pogovoru za srbsko radiotelevizijo. Dačić pa je kot pomembno dejstvo poudaril, da Srbija ni prva država, v katero bodo prišli migranti, niti ni njihova končna destinacija, se bo pa kljub temu vedla odgovorno, piše STA.

migranti, begunci, Grčija, Turčija Foto: Reuters

Hrvaška se medtem glede morebitnega novega migrantskega vala posvetuje s partnericami v Evropski uniji in zvezi Nato, je danes povedal srbski premier Andrej Plenković. Ob tem je ocenil, da bi lahko s političnimi in diplomatskimi prizadevanji preprečili velik migrantski val, ki bi v Evropo pljusknil po t. i. vzhodnosredozemski ali zahodnobalkanski poti, še poroča Hina.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je danes ocenil, da je Hrvaška pripravljena na morebitni novi val migrantov. "Hrvaška ima že nekaj let pripravljen načrt za razmere, s katerimi se soočamo, in za tiste, s katerimi bi se lahko soočili," je poudaril. Dodal je, da trenutno na zahodnobalkanski poti ni opaziti povečanega števila migrantov, piše STA.

Pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev

Iz province Idlib na severu Sirije je v zadnjih dneh pred nasiljem zbežalo več sto tisoč beguncev, ki so se napotili proti meji s Turčijo. Ta sicer že gosti 3,6 milijona sirskih beguncev, kar predstavlja okoli štiri odstotke celotnega prebivalstva v Turčiji.

Erdogan je v preteklosti že večkrat zagrozil, da bo sirskim beguncem odprl meje Evrope, če ne bo pridobil zadostne podpore mednarodne skupnosti.

EU je marca 2016 po dolgih in težkih pogajanjih s Turčijo sklenila dogovor o zajezitvi toka nezakonitih migracij v zameno za finančno pomoč. V skladu z dogovorom je mogoče vse nezakonite migrante, ki pridejo na grške otoke iz Turčije, vrniti nazaj v Turčijo. Za vsakega Sirca, ki ga vrnejo v Turčijo z grških otokov, lahko drugega Sirca zakonito preselijo iz Turčije v Unijo, še piše STA.

migranti, begunci, Grčija, Turčija Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 36
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin