SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dramatični upad italijanskega turizma

3

termometer

Italiji se obeta ena najslabših turističnih sezon v zadnjih letih, saj bo zaradi krize ogromno Italijanov ostalo doma.

Po zadnjih raziskavah bo letos 6 od 10 Italijanov ostalo doma, kar pomeni, da se bo na počitnice odpravila skoraj tretjina oziroma 15 milijonov Italijanov manj kot v enakem obdobju lani. A avgustovske številke so zgolj vrh ledene gore, upad bo utrpela celotna turistična sezona, ki bo zdesetkana in v primerjavi z lansko prinesla okrog 15 milijard evrov manj. Italijanski turistični delavci tako beležijo upad v nočitvah, ki ga že dolgo ne pomnijo, saj bo vsakem poletnem mesecu počitnikovalo nekaj milijonov Italijanov manj kot ponavadi.

Vse težji položaj za srednji razredItalijani sicer za počitnice najraje izberejo kar Italijo, takšnih bo letos 76,6 odstotka (lani 77,7) in s tem pomembno prispevajo h krepitvi domačega gospodarstva. Zaradi vedno slabše gospodarske situacije pa se je letos povečal tudi delež tistih, ki zaradi pomanjkanja denarja sploh ne bodo šli na počitnice. Kriza, ki je najprej udarila po nižjem spodnjem razredu, se zdaj namreč že močno zažira v srednji razred, ki je hrbtenica italijanskega potrošništva. Zato zaposleni v turizmu upajo na pomoč države, saj postaja očitno, da se je tudi ta sektor znašel v globoki krizi.

Italijani sicer za svoje počitnice še zmeraj najraje izberejo obmorske kraje, takšni sta dobri dve tretjini, sledijo jim tisti, ki počitnikujejo v gorah (dobrih 15 odstotkov), okrog 4 odstotke Italijanov pa se odloči za oddih v toplicah. Med regijami je še zmeraj najbolj popularna Kalabrija, ki ji sledijo Benečija, Sicilija in Sardinija. Na počitnicah Italijani letos povprečno porabijo 655 evrov, kar je 34 evrov manj kot lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin