Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 12. 2014,
21.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vladimir Putin pismo

Torek, 9. 12. 2014, 21.27

6 let, 7 mesecev

Dragi Putin, oprostite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na internetni strani lahko Evropejci pošljejo skesano pismo Putinu, med podpisniki so tudi Slovenci.

"Dragi predsednik Putin in ruski narod, prosim, sprejmite moje opravičilo zaradi obnašanja moje vlade in medijev," tako se začne pismo, ki ga lahko kot peticijo na strani Dearputin.com naslovite na ruskega predsednika.

Pismo je na voljo v devetnajstih jezikih, namenjeno pa naj bi bilo Evropejcem in Američanom, ki ne odobravajo politike njihovih vlad do Rusije in ruskega predsednika. "Zdi se, da so se zahodne države na čelu z Združenimi državami odločile začeti vojno z Rusijo. Vsaka razgledana oseba bi nemudoma spoznala, kako strašne bi bile posledice vojne, in bi storila vse, kar je v njeni moči, da bi jo preprečila. Zdi se, da ste prav vi oseba, ki to počne. Kljub neskončnim lažem in provokacijam vam je uspelo preprečiti, da bi Rusijo povlekli v jedrsko vojno."

Med podpisniki tudi Slovenci Peticijo so objavili na strani Dearputin.com. Izvor strani ni jasen, niti njeni avtorji, je pa stran naletela na velik odziv v ruskih medijih. Do zdaj je peticijo podpisalo več kot 56 tisoč ljudi. Če gre verjeti podatkom ob njihovih podpisih, so večinoma iz Nemčije, Finske, Francije, pa tudi Srbije, Avstralije, Nove Zelandije, Maldivov, Šrilanke, nekaj podpisnikov je tudi iz Slovenije, največ pa jih je iz Rusije.

Poleg tega, da stran laska Putinu, peticija tudi krivi zahodne medije, da so krivično obtožili proruske separatiste za sestrelitev malezijskega letala v Ukrajini. Prav tako obtožuje zahodne vlade, da podpirajo "ukrajinske neonaciste".

"Zakaj vas Zahod napada z lažmi in provokacijami? Patološki kriminalci Zahoda Rusijo potiskajo v vojno, ker potrebujejo zunanjega sovražnika. Dokler so ljudje osredotočeni na 'rusko agresijo', se ne zavedajo, kdo je resnično odgovoren za padec ameriškega gospodarstva in socialnega sistema. V Evropi, ki ima dolgo zgodovino brutalnih vojn, podžganih z aroganco in pohlepom, so voditelji popolnoma moralno propadli in naivno sledijo ameriški imperialni agresiji," je še zapisano v peticiji.

Politična teorija zla Ob koncu je navedba virov, iz katerih črpajo svoje trditve. Večinoma gre za proruske bloge in strani, za Doktrino šoka Naomi Klein, pa tudi za knjige o umoru ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

Kot dodatno branje avtorji portala predlagajo knjigo Politična ponerologija, znanstvena študija o naravi zla, prilagojenega politiki poljskega psihiatra Andrzeja M. Lobaczewskega, ki je interdisciplinarno preučeval zgodovino nasilja, genocida, etničnega čiščenja in despotov.

Ne glede na to, od kod izvira peticija in da je rahlo pretirana v svojem slogu, pa je, če ne drugega, opomin, da ne obstaja le ena stran resnice.

Ne spreglejte