Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Guantanamo kongres Barack Obama

Sobota, 15. 6. 2013, 9.02

8 let

Do zaprtja Guantanama (še) ne bo prišlo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predlog obrambnega proračuna, ki ga je potrdil predstavniški dom ameriškega kongresa, med drugim pa predvideva višje kazni za spolne napade in zavrača zaprtje taborišča Guantanamo.

Predsednik ZDA Barack Obama je lobiral za pooblastila, da lahko večino od preostalih 166 ujetnikov preseli v ZDA oziroma v njihove domovine ali v tretje države, vendar tega ni dobil. Predstavniški dom mu je sicer le prepovedal vračanje ujetnikov, ki so oprani krivde in predvideni za izpustitev v Jemen, o selitvah v tretje države in v ZDA pa se bo kongres odločal, ko bodo svoj predlog potrdili tudi senatorji, kar pa se ne bo zgodilo pred koncem poletja.

Večini niso dokazali ničesar Senatorji pripravljajo predlog, da se selitve dovolijo, če Pentagon potrdi, da je to v interesu nacionalne varnosti ZDA. Za republikance so ujetniki na Kubi še vedno najhujši teroristi, čeprav večini niso dokazali ničesar, obveščevalne službe pa so jih spoznale za nenevarne in predlagale, da se jih lahko izpusti na prostost.

Obama nasprotuje tudi amandmaju, ki mu prepoveduje zmanjšanje jedrskih zalog, in predlogu, ki prepoveduje zapiranje vojaških oporišč po ZDA. Ta oporišča so za kraje, kjer so, velik vir dohodka in kongresniki se ne želijo zameriti volivcem ne glede na to, da zahtevajo zmanjšanje proračunske porabe.

Strožje kazni za spolne napade v vojski V predlogu obrambnega proračuna je tudi določilo, ki za posilstvo ali spolni napad v oboroženih silah zahteva obvezno minimalno kazen dve leti zapora, poleg seveda izgube službe za vse tiste, ki bodo na vojaškem sodišču spoznani za krive. Raziskava Pentagona je ugotovila, da je lani spolni napad doživelo najmanj 26.000 pripadnic in pripadnikov oboroženih sil, kar je v kongresu sprožilo vihar.

Predlog jemlje pooblastila poveljnikom enot, da sami zavržejo obsodbo za posilstvo ali spolni napad, in odpravlja petletni zastaralni rok za te zločine. Vendar pa amandma, ki bi odločitev o začetku postopka proti storilcu odvzel poveljnikom enot in jo predal vojaškim tožilcem, ni uspel. Častniki so bili odločno proti.

Varčevali bodo pri uniformah Sicer pa je v proračunu denar za letala, ladje, orožje, Afganistan, plače in druge zadeve. Zanimiv je amandma, ki zahteva, da imajo bojne enote enake kamuflažne uniforme. Različne enote imajo zdaj menda deset različnih uniform, kar povečuje stroške, in kongresniki želijo s prihrankom pri uniformah ohraniti več delovnih mest v vojski.

Ne spreglejte